Megastrukture, izložba umetnika Marka Lađušića otvorena je prethodnog vikenda u galeriji Drina. Izložbu karakterišu najviše kompozicije velikih dimenzija, bogatog kolorita,
rađene u tehnici akril na platnu.

Izložba će biti otvorena do subote 25. maja 2019, svakoga dana osim nedeljom u periodu od 13:30 do 19:00 časova.

“Kolorit je oduvek predstavljao središte mog kreiranja, putem ekspresivnog stvaralačkog postupka. Megastrukture nude sinesteziju čula u doživljaju boja i vremena, koji su po prirodi naše iluzije. U ovoj seriji dolazi do tehnološkog napretka, stvaranje mat boje doprinelo je bogatstvu kontrasta kroz refleksije i apsorpcije svetlosti na površini. Svetlost degradira crnu i sivu, dok one smiruju kretanja jer se u mraku ne mogu oživeti milijarde vezanih molekula bezbojnog sveta, dok je mistična mat u međuprostoru
pojavnog i nevidljivog”, kaže Lađušić.

Megastrukture odraz su evolucije idejnih procesa i usavršavanja jedinstvenog tehnološkog postupka u mediju slike koji proističu iz Lađušićevog ciklusa Haos, predstavljenog na izložbi iz 2015. godine. Mreže-sistemi ispleteni su slojevitim nanosima boja koje se ne stapaju već sugerišu treću dimenziju tako umnoženih mikrosistema, koji mogu iznova nastati i nestati u beskonačno. Umetnik konstruiše, zaokružuje a zatim dekonstruiše isti organski svet – uređeni haos u kome megastrukture čine momentum vremenskog i prostornog ritma.


Ciklus slika “Megastrukture”, Marko Lađušić


Megastrukture nude izazov alternativne percepcije realnosti. Kompozicije velikih dimenzija predstavljaju cikluse stvaranja, početak i kraj toka koji se ponavlja u nedogled, zalazak sunca kao paradigme smrti ali i ponovnog rađanja u čijem postapokaliptičnom prostoru umetnik pronalazi jednu vrstu vitalnog osećaja za bežanje od pesimizma.

Foto: Preventer


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
2
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
1
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
2
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.