Zadužbina Milana Mladenovića nije nosilac prava velikog umetnika čije ime nosi, što je činjenica potvrđena u sudskom postupku, navode iz izdavačke kuće Mascom i Tin Drum Music.

Kako dodaju, ograđuju se od neistinitih tvrdnji pomenute Zadužbine o zloupotrebi konkursa „EKV: Tvoja pesma“, koji je raspisan isključivo kao podrška muzičarima za vreme pandemije.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

Podsećamo da je sud pravosnažno odbio kao neosnovan pokušaj Zadužbine Milana Mladenovića da zabrani Mascomu da izdaje albume EKV-a, zbog navodne povrede autorskih i interpretatorskih prava Milana Mladenovića.

Razlog za donošenje ovakve konačne sudske odluke leži u tome što Zadužbina nije čak ni učinila verovatnim da je nosilac autorskih i interpretatorskih prava Milana Mladenovića za kakvu se predstavlja.

Shodno navedenim činjenicama, izdavačkoj kući Mascom nije potrebna bilo kakva dozvola Zadužbine Milana Mladenovića da izdaje albume EKV-a, tim pre što Zadužbina nije nosilac ovih prava.

Slične probleme sa pomenutom Zadužbinom i predstavnicima iste imala je i kompanija Tin Drum Music. Primer je slučaj kada su, za potrebe reklamiranja proizvoda jedne velike domaće kompanije, raspolagali autorskim pravima svih članova benda, a ne samo Milanovim, i zauzvrat protivpravno naplatili milion dinara. Na taj način su članovi benda, njihovi naslednici i Tin Drum Music, kao istinski nosilac autorskih i interpretatorskih prava dva člana EKV-a, pretrpeli štetu. Zbog toga je Tin Drum Music pokrenuo tužbu pred nadležnim sudom. Iz navedenih razloga, podnete su i krivične prijave protiv predstavnika Zadužbine zbog krivičnog dela prevare, a istraga je u toku.

Što se tiče konkursa „EKV: Tvoja pesma“, apsolutno je netačna insinuacija da je raspisan u ime Milana Mladenovića i grupe EKV. Mascom i Tin Drum Music organizuju ovaj konkurs isključivo u svoje ime. U pitanju je iznad svega društveno koristan konkurs čiji je osnovni cilj da pomogne muzičarima u teškom vremenu pandemije.

Takođe, odrednica „EKV“ je vid obaveštenja zainteresovanim umetnicima o tome kakva vrsta i kvalitet muzike je potreban za učešće na konkursu i nije upotrebljena u komercijalne svrhe. Prema tome, korišćenje iste je apsolutno zakonito, bez obzira na to što je Zadužbina samoinicijativno prisvojila oznaku EKV.

Imajući u vidu da je žig prevashodno oznaka roba i usluga, nismo mogli ni da pretpostavimo da je neko otišao u Zavod za intelektualnu svojinu i kao žig registrovao reči „Ekatarina Velika“ i „EKV“. Podsećamo da je za registraciju žiga dovoljno popuniti određeni formular i uplatiti taksu, te u skladu sa tim svako može da registruje žig kao svoj, osim u slučaju da se radi o već registrovanom žigu ili svetski poznatoj odluci.

Prema shvatanju Mascoma i Tin Drum Music-a, ovo je učinjeno kako bi svako morao da traži dozvolu Zadužbine ako i pomisli da na bilo koji način koristi skraćenicu EKV ili naziv Ekatarina Velika, a izdavanje dozvole u praksi po pravilu podrazumeva plaćanje određene sume novca. Shodno tome, podsećamo da Zadužbina kao nedobitna organizacija na godišnjem nivou prihoduje više desetina hiljada evra. Pošto nagrada koju dodeljuje iznosi svega 2.000, postavlja se pitanje kako to da po poslednjim finansijskim izveštajima Zadužbina beleži veće rashode od prihoda.

Uvereni smo da cela ova kampanja ima više veze sa privlačenjem medijske pažnje nego sa bilo kakvom zaštitom prava. Smatramo da ovde jeste došlo do nezakonite uzurpacije i zloupotrebe prava, ali da to čine upravo oni koji su ovu hajku pokrenuli. Na kraju, ali verovatno najvažnije,  najveća žrtva ovog performansa Zadužbine je, na žalost, uspomena na Milana Mladenovića.

Podsetimo, Zadužbina Milana Mladenović se nedavno oglasila saopštenjem da se ograđuje od konkursa “EKV: Tvoja pesma” koji u ime grupe EKV i Milana Mladenovića raspisuju kompanije Mascom i Tin Drum Music.

Foto: Vuk Vidor


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
4
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.