Međunarodni festival uradi-sam i nezavisnog kratkog filma 11. MikroFAF održaće se od 13. do 15. novembra onlajn, a publika će besplatno moći da pogleda više od 100 kratkih filmova iz celog sveta u glavnom i pratećem program, najavili su organizatori.

Kako je istaknuto, ovo izdanje festivala prati pitanje Dišete li? (Can You Breathe?), sa ciljem da se skrene pažnja na globalne društveno-političke nemire i previranja koji su svojim negativnim posledicama i teškim izazovima obeleželi 2020. godinu.

Zbog toga je i posebna takmičarska kategorija posvećena filmovima koji se bave posledicama pandemije, eskalacije rasizma u SAD, jačanja desnice u Evropi, ugrožavanja opstanka umetnosti i umetnika, gušenja medijskih i ličnih sloboda, ekonomskih turbulencija, izolovanosti.

Glavni program, kako je navedeno, obuhvata četiri takmičarske kategorije.

U kategoriji kratkog uradi-sam filma su ostvarenja u svim rodovima i tehnikama izrade (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni), nastala bez angažovanja profesionalnih filmskih radnika i bez profesionalnih obaveza tokom i nakon realizacije.

Kategorija nezavisni kratki film podrazumeva filmove koji ne odgovaraju “uradi-sam” kriterijumima, ali su nastali u slobodnoj produkciji, bez komercijalnih namera i producentskih pritisaka.

U fokusu kategorije Can You Breathe? su filmovi koji odslikavaju ili preispituju globalne potrese u prvoj polovini 2020. godine.

Kategorija juniorski film namenjena je filmovima mladih autora, koji u momentu stvaranja svog filma nisu imali više od 18 godina.

U pratećem programu će biti predstavljeni radovi tinejdžera kojima su članovi udruženja Satibara i ujedno MikroFAF tima držali radionice tokom 2020. godine.

Takođe će biti prikazan gostujući program Kinokluba Zagreb, koji je sastavio Vedran Šuvar i koji obuhvata osam kratkih filmova.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
30
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
20
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
16
Zanimljivo
korisno korisno
13
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
20
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.