Međunarodni festival uradi-sam i nezavisnog kratkog filma 11. MikroFAF održaće se od 13. do 15. novembra onlajn, a publika će besplatno moći da pogleda više od 100 kratkih filmova iz celog sveta u glavnom i pratećem program, najavili su organizatori.

Kako je istaknuto, ovo izdanje festivala prati pitanje Dišete li? (Can You Breathe?), sa ciljem da se skrene pažnja na globalne društveno-političke nemire i previranja koji su svojim negativnim posledicama i teškim izazovima obeleželi 2020. godinu.

Zbog toga je i posebna takmičarska kategorija posvećena filmovima koji se bave posledicama pandemije, eskalacije rasizma u SAD, jačanja desnice u Evropi, ugrožavanja opstanka umetnosti i umetnika, gušenja medijskih i ličnih sloboda, ekonomskih turbulencija, izolovanosti.

Glavni program, kako je navedeno, obuhvata četiri takmičarske kategorije.

U kategoriji kratkog uradi-sam filma su ostvarenja u svim rodovima i tehnikama izrade (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni), nastala bez angažovanja profesionalnih filmskih radnika i bez profesionalnih obaveza tokom i nakon realizacije.

Kategorija nezavisni kratki film podrazumeva filmove koji ne odgovaraju “uradi-sam” kriterijumima, ali su nastali u slobodnoj produkciji, bez komercijalnih namera i producentskih pritisaka.

U fokusu kategorije Can You Breathe? su filmovi koji odslikavaju ili preispituju globalne potrese u prvoj polovini 2020. godine.

Kategorija juniorski film namenjena je filmovima mladih autora, koji u momentu stvaranja svog filma nisu imali više od 18 godina.

U pratećem programu će biti predstavljeni radovi tinejdžera kojima su članovi udruženja Satibara i ujedno MikroFAF tima držali radionice tokom 2020. godine.

Takođe će biti prikazan gostujući program Kinokluba Zagreb, koji je sastavio Vedran Šuvar i koji obuhvata osam kratkih filmova.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.