Ansambl Metamorfozis počinje obeležavanje 15. jubilarne sezone i to sa dva koncerta 29. i 30. septembra. „Ovo je pokušaj da se stvari aktiviraju, ali nisam siguran dokle će ići i kako će se odvijati“, rekao je vođa ansambla i violista Saša Mirković najavljujući koncert na Drugom programu Radio Beograda.

Nastupi pred publikom, uz pridržavanje svih propisanih mera usled pandemije korona virusa, održaće se u Galeriji RTS-a i u bioskopu „Balkan“. Mirković ističe kako je izazov svirati Betovenovu muziku prvi put, a naslovom „Beethoven takes over“ nemački kompozitor će u rukama Metamorfozisa opravdano „preuzeti“ grad, jer ovo je godina u kojoj se obeležava se 250 godina od njegovog rođenja (sudeći po količini otkazanih koncerata širom sveta, kao i nekim idejama da je došlo vreme da se  Betoven „ukine“, u najboljem slučaju ostaje nam nada da ćemo ga 2021. proslaviti kako dolikuje).

Godinama unazad ansambl Metamorfozis je prepoznatljiv po jedinstvenim interpretacijama i stilu sviranja. Magija koju stvaraju živim nastupima je upravo ono što im je najviše nedostajalo poslednjih meseci.

„Onlajn varijante su bile potrebne, ali one ne mogu nikako da nadomeste ono što imate u interakciji sa živom publikom. Razmena energije ne može da se oseti preko kompjutera niti nosača zvuka“, kaže Mirković s punim pravom budući da su i članovi Metamorfozisa tokom izolacije snimili dva video izvođenja od kuće za društvene mreže. Iako se ne seća kada je kod nas bio povoljan trenutak za kulturu uopšte, muzičare je korona potpuno ugasila, dodaje on.

„Tokom izolacije imao sam puno vremena da razmišljam i pitao sam se često da li smo mi ikome potrebni?  Ali sada je vreme za akciju.“

U radu sa domaćim kompozitorima svih generacija Metamorfozis obogaćuje svoja znanja i iskustva, praveći iz godine u godinu kvalitativni progres, što je, ističe Mirković, najvažnije.

Savremena muzika i barok su okosnica njihovog repertoara. Zanimljiv je u tom smislu izbor Betovenovih gudačkih kvarteta u aranžmanima za gudački orkestar koje će izvesti ovom prilikom. Koncert otvara gudački kvartet op. 18, br. 4 (u koji se, po priznanju našeg violiste, on zaljubio još u četvrtom razredu muzičke škole), a nastavlja se raspevana Cavatina op. 130.  Priču će zaokružiti čuvena i kompleksna Velika fuga iz 1825. godine – delo u kom se na impresivan način spajaju barok, klasicizam i 20. vek. Igor Stravinski ju je opisao kao apsolutno savremeni komad muzike kome godina nastanka ništa ne znači: „sam ritam je suptilniji od bilo koje muzike mog veka.

Iako će 15. sezona ansambla Metamorfozis biti svedena na minimum, do kraja godine ovi vredni muzičari nadaju se da će bar još nekoliko puta biti u prilici da se bave svojim poslom onako kako to rade najbolje – sa scene.

Mesta za posetioce su ograničena, ali će koncerti moći da se slušaju od kuće: prvi koncert prenosiće Drugi program Radio Beograda od 19h, a drugi će moći da se prati od 20h i uživo preko fejsbuk straniceInstagrama i YouTube kanala ansambla Metamorfozis.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
9
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.