Holivud je ovog leta na Dorćolu. Tu, u Dobračinoj, ušuškana je radnja u kojoj nas čekaju nasmejana lica Milice Opačić i Nikoline Jungić. Ove modne dizajnerke uplovile su u vode dizajniranja kupaćih kostima pre dve godine. Uz sjaj Holivuda, u Beograd su donele još jednu novinu – jedne su od retkih koje su se usudile da dizajniraju kupaće kostime od održivih materijala. Za Kulturni kišobran, Milica i Nikolina ističu da ekološka održivost igra veliku ulogu u njihovom zajedničkom radu.

Milica je dugogodišnja dizajnerka, a sa Nikolinom je počela da radi ne sluteći da će njihov brend imati ovoliko uspeha. Priča brenda MO Swimwear počela je u Dubaiju.

“To je bila idealna destinacija i grad gde je konstantno leto da nas dve ostvarimo takvu saradnju”, kaže Milica.

Od nekoliko stotina kupaćih, došle su do brojke od nekoliko hiljada. Nikolina kaže da je ključ bio u osluškivanju tržišta. Sluh ih nije prevario.

Vita i bambus

Odlučile su da odu korak napred – njihovi kupaći kostimi su ekološki održivi. A jedan od materijala koji koriste je vita. U pitanju je materijal izrađen od econyla.

Foto: Miljana Miletić

“Održivi materijali su mnogo čvršći i mnogo su otrporniji na sunce. Otporniji su i na ulja i na kreme za sunčanje”, ističe Nikolina.

Iako koriste pretežno održive materijale, želele su, kako same kažu, da imaju i taj “modni momenat”. Stoga se u njihovoj kolekciji mogu naći i kupaći kostimi kojima je samo postava od održivih materijala.

Foto: Miljana Miletić

Za pakovanje koriste bambus, koji je takođe održiv.

“Jako nam je bilo bitno da ispratimo taj momenat održivih materijala”, ističu naše sagovornice.

“Nedavno smo imali pitanje ‘da li jedan dizajner žrtvuje ako radi sa samoodrživim materijalima’. Verovatno u smislu mogućnosti i vrsta materijala. Mislim da je svuda u svetu to toliko rasprostranjeno, da su sama tehnologija i nauka napredovali toliko da svi mi kompletno možemo da pređemo na samoodržive materijale, samo ako želimo, zaključuje Milica.

Foto: Miljana Miletić

Holivud kao inspiracija

“Bilo jednom u Holivudu” – ovako su Milica i Nikolina videle svoju liniju. To nam govore i fotografije. Snimljene su u vili ispod čuvenog znaka ‘Holivud’ u Los Anđelesu.

Inspirisao ih je i istoimeni film iz prošle godine, ali i sjaj Holivuda, generalno.

“Naš editorijal podseća na neki film! Imali smo sreće da se fotograf upravo uselio u tu kuću u kojoj smo radili fotografije. Fenomenalno nam je bilo tamo. Čini mi se da smo dobili upotpunjenu priču”, priseća se Milica.

Foto: Sam Damshek

Kako je virus korona uticao na Milicu i Nikolinu?

“Naš glavni fokus, što se tiče prodaje je online. A većina ljudi u SAD i Evropi ima naviku da sve kupuje online. Nama je više ta korona bila problem što se tiče naše proizvodnje, jer nam se zatvorila fabrika”, objašnjava Nikolina.

Milica Opačić (levo) i Nikolina Jungić (desno) / Foto: Miljana Miletić

Na kraju, kada govore o daljim planovima, naše sagovornice ističu da im je i muško tržište primamljivo, ali – o tome nekom drugom prilikom.

Foto: Miljana Miletić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
7
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.