Sinoć je uz vatromet, fanfare i defile filmskih ekipa počeo 49. Filmski festival u Sopotu i tom prilikom su uručene Nagrade za doprinos filmskoj umetnosti Miri Banjac i posthumno Veri Baronijan.

Nagradu za doprinos filmskoj umetnosti je uručio Aleksandar Avramović, umetnički direktor festivala posthumno Veri Baronijan, jednoj od najistaknutijih filmskih i televizijskiih montažerki u čije ime je nagradu primila njena ćerka Marija, koja je izjavila kako je svedočila koliko je Vera Baronijan bila preplavljena osećanjima i srećom  kada je  prošle godine saznala da treba da primi ovu nagradu.

Legendi našeg glumišta Miri Banjac nagradu za doprinos filmskoj umetnosti je uručio Živorad Milosavljević, predsednik festivalskog Odbora.

Mira Banjac se na sentimentalan način obratila prisutnima primajući nagradu.

“Kada mene ne bude bilo, sve ono što sam dobila je lepo i imaće svoje mesto, a najvažnije od svega je ono što će ostati u vama. To što sam uradila i to što ste vi zapamtili, to je poklon. Živeli, živela sloboda!“

Spomenik Statuu slobode, koja predstavlja adaptiranu verziju nagrade Statueta slobode i koja je postavljena je na Kosmajskom trgu – rad čuvenog vajara Miodraga Živkovića. otkrio je Darko Kamarit, član Odbora festivala.

Na muzičko putovanje sa najpoznatijim melodijama filmske muzike prisutne je poveo umetnički ansambl Ministarstva odbrane Stanislav Binički uz koji je kao solista nastupio operski prvak Dragoljub Bajić.

Pročitajte i:

Foto: Sofest


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.