Opera i teatar Madlenianum nastavlja svoje Virtuelno putovanje i u četvrtoj nedelji svoje online sezone emituje legendarne naslove domaćih autora.

Suton

U sredu 22. aprila premijerno će biti emitovana nacionalna opera Suton, kompozitora Stevana Hristića, u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom palicom Vesne Šouc.

Ova opera je premijerno izvedena na sceni 2016. godine, u okviru 48. BEMUS-a.

Foto: Madlenianum

“Naše izvođenje bilo je od nacionalnog značaja jer se radi o jednoj od najboljih srpskih opera uopšte, jednog od najistaknutijih kompozitora u vremenu posle Mokranjca. Sem toga, ovo je integralna verzija partiture, jer se Madlenianum u saradnji sa Muzikološkim društvom Srbije potrudio da pronađe partituru baletskog čina, koja je bila izgubljena”, navode iz Madlenianuma.

Male tajne

U petak 24. aprila biće emitovan komad sa glumom, pevanjem i plesom Male tajne proslavljenog reditelja Gorana Markovića, na originalnu muziku Zorana Simjanovića.

Komad je premijerno izveden 29. marta 2015.

“Za prvu saradnju sa našim pozorištem poznati filmski i pozorišni reditelj, Goran Marković, izabrao je intimno delo o glumačkim počecima svojih roditelja, a ovo je prvi muzički komad koji Marković režira u pozorištu. Važno je napomenuti da su Male tajne i svojevrsna retrospektiva zabavne muzike u periodu od 1939, kada priča počinje, za vreme rata i nemačke okupacije, pa sve do 1958, kada se radnja završava.”

Muzičke tačke su inkorporirane u priču ali su istovremeno i numere za sebe.

Foto: Madlenianum
Miris kiše na Balkanu

Za kraj ovonedeljne “trilogije”, u nedelju 26. aprila u 19.30 sati biće emitovana najposećenija dramska predstava Madlenianuma – Miris kiše na Balkanu.

Predstava je nastala po najpoznatijem književnom delu Gordane Kuić, koje je 29. aprila 2009. doživelo svoju teatarsku verziju.

Ova priča o sefardskoj sarajevskoj porodici u romantična i nemirna ratna vremena u vreme Drugog svetskog rata, u dramatizaciji Nebojše Romčevića, režiji Ane Radivojević Zdravković i uz patronat Gordane Kuić, a u tumačenju velikana našeg glumišta bio je veliki hit Madlenianuma za koji se uvek tražila karta više.

Foto: Madlenianum


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.