Film „Mare“ rediteljke Andree Štake prikazan je na ovogodišenjem Festivalu autorskog filma u okviru takmičarskog programa – bori se za Grand PrixFestivala autorskog filma i nagradu pod imenom Alesandar Saša Petrović.

Povodom premijere filma, organizovana je i konferencija za medije kojoj je pored Andree prisustvovala i glumica Mirjana Karanović, koja u filmu igra lik majke.

Inače, Andrea Štaka je švajcarsko-hrvatska rediteljka, scenaristkinja i producentkinja, a film „Mare“ je njen treći dugometražni igrani film.

Karanović je za Andreu rekla da je „autorka kojoj je mesto na Festivalu autorskog filma, jer su njeni filmovi veoma lični, autorski“.

„Andrea govori o stvarima sa kojima je ona, negde iznutra, duboko povezana. Iako je rođena u Švajcarskoj i tamo živi, svi njeni filmovi su zapravo vezani za Balkan.“

Iako Mirjana u ovom filmu igra manju ulogu, rekla je da je pristala da bude u filmu jer sa rediteljkom sarađuje još od njenog prvog filma – „Gospođica“.

Foto: FAF

„Od tada smo postale ne samo profesionalne saradnice, već i prijateljice“, izjavila je Mirjana.

Na konferenciji za medije, Andrea se publici obratila preko video poziva i zahvalila se Festivalu na prilici da se film „Mare“ nađe u takmičarskom programu.

„Ono što me najviše izaziva jeste da u filmu transportiram osećaj u slike. Film govori o  svakodnevnim stvarima o kojima pričamo i bavi se pitanjem slobode unutar naših života, kao i lepim korzetima unutar familije. Familija je jedna jako lepa i jako kompleksna stvar, u kojoj nam je nekada lepo, a nekada želimo da pobegnemo iz nje. Bilo mi je bitno da film ne daje samo rešenje, već i da postavlja pitanja“, objasnila je Andrea.

Foto: FAF

Film „Mare“ prikazan je 30. novembra, u Kombank Dvorani, a publika će imati priliku da ga pogleda i u sredu, 2. novembra, u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj.


Festival se ove godine održava, umesto tradicionalnih nedelju dana čak tri nedelje, od 27. novembra do 16. decembra. Program Festivala za prvu nedelju nalazi se na zvaničnom sajtu faf.rs . Kapaciteti bioskopskih sala smanjeni su na 1/3, i broj karata je ograničen. Karte su u prodaji i mogu se kupiti na blagajnama bioskopskih dvorana. A zbog epidemiološke situacije, neki od naslova nalaze se i na onlajn filmskoj platformi mojoff.net.

Foto: FAF


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
9
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.