Šta povezuje Mišelin gume i Mišelinove zvezde?

Priča počinje davne 1889. godine u francuskom gradu po imenu Klermon Feran. Tamo su živela braća Mišelin.

Andre i Eduar su vodili preduzeće za proizvodnju guma koje su preuzeli od dede. Zalužni su za nekoliko inovacija u svetu automobila. Zamenjive gume za bicikle i automobile bile revulucionarne u to doba. A automobilske gume koje su mogle da izdrže vožnju preko 100 km na sat su doprinele tome da vožnja automobilom bude ekonomičnija.

Turistički vodič Evrope iz 1900. godine uveo je ime Mišelin u svet hrane. Ovaj vodič bio je sačinjen od anonimne ocene evropskih restorana, kvaliteta i ukusa njihove hrane i kulinarske tehnike. Vodič se pokazao kao odličan marketinški potez – pored ocene restorana, u njemu su bile navedene mehaničarske radnje, benzinske stanice i hoteli. Tako, kada bi putovali, vozači bi stajali da pojedu nešto kvalitetno; a kako su duže putovali, bile su im potrebne Mišelinove gume.

Mišelinove zvezde

Danas prestižne, Mišelinove zvazdice počele su da se dodeljuju restoranima od 1926. godine. Naime, braća Mišelin su angažovali ljude – inspektore koji bi u tajnosti obilazili restorane i ocenjivali ih. Tako je prva zvezda dodeljena 1926, a druga i treća 1931. godine.

Poster iz 1898. godine prikazuje Bibenduma, Mišelin Mena

Za Mišelinovu zvezda se godišnje prijavi više od 10 000 restorana. Nju je teško zaraditi, ali je mnogo teže zadržati je.

Mišelinovi inspektori i dalje rade u tajnosti, ne smeju se predstavljati, niti pričati kojim se poslom bave.

Rekorder

Poznati francuski kuvar Žoel Robušon je tokom karijere zaradio 31 Mišelinovu zvezda. Svoj restoran Jamin je otvorio 1980. godine, a prvu zvezdu je osvojio za samo godinu dana. Robušon je preminuo 2018. godine u 73. godini.

Nagrada za štand

Zanimljivo je da nisu samo restorani eligibilni za osvajanje Mišelinove zvezde. Kuvar iz Singapura Čan Hong Meng dobio je zvezu 2017. godine – za svoj ulični štand. Mušterije su spremne da čekaju i po nekoliko sati kako bi probali njegove izvrsne specijalitete.

Foto: Patrick Gaudin


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
12
Predivno
Super Super
7
Super