November 18, 2021

MLAD I RADOSTAN: Album obrada pesama nastalih u Jugoslaviji 80-ih godina

Lidija Andonov (grupa Sixth June) i Andrija Pavlović (LP Duo, Andy Pavlov), udružili su se u poduhvatu stvaranja muzičkog albuma obrada pod nazivom “Mlad i radostan” za glas, klavir i kontrabas koji izlazi 10. decembra.

Ideja muzičara je da ispričaju priču o muzici, pesmama i autorima koji su svoje karijere započinjali u periodu 80-ih godina, u danas nepostojećoj državi, Jugoslaviji. Ovo je njihov omaž jednoj muzičkoj civilizaciji i pesmama koje su obeležilie naše živote.

Album je snimljen u saradnji sa kontrabasistom Greg Koenom (Greg Cohen)  koji je u svojoj bogatoj karijeri sarađivao sa muzičarima kao što su Lori Anderson (Laurie Andreson), Tom Veits (Tom Waits), Džon Zorn (John Zorn )i  i Dejvid Birn (David Byrne). Snimatelj albuma je Andrej Mladenović.

“Mlad i radostan” će krajem ove godine, tačnije od 10. decembra, biti objavljen najpre digitalno, a potom i na vinilu u izdanju izdavačke kuće “Sweet Sensation”, koju su početkom ove godine osnovali članovi grupe Sixth June i pijanista Andy Pavlov.

Lidija Anodnov, pevačica i glumica, snimila je sa muzičko-vizuelnom grupom Sixth June sedam albuma i imala zapažene koncerte širom sveta na festivalima i u značajnim klubovima poput Berghain u Berlinu. Osnovala je prvo udruženje dramaterapije u Srbiji. 

Andrija Pavlović je pijanista i kompozitor, osnivač i član muzičkog sastava LP Duo. Objavljuje i pod pseudonimom Andy Pavlov.

Foto: Laslo Antal