Ovog leta, u programu U fokusu 26. Sarajevo Film Festivala uvršten je i „Moj jutarnji smeh“, debitantski dugometražni igrani film scenariste i reditelja Marka Đorđevića.

I dve manjinske srpske koprodukcije – filmovi „Glas“ Ognjena Sviličića i „Malmkrog“ Kristija Pujua biće prikazani na festivalu.

Sva tri filma su nastala zahvaljući i podršci Filmskog centra Srbije.

Program U Fokusu donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle godine. U pitanju je selekcija snažnih ostvarenja kako već etabliranih umetnika, tako i debitanata koji su ostvarili uspeh na prestižnim filmskim festivalima širom sveta ili na domaćem tržištu.

Insert iz filma “Moj jutarnji smeh” / Foto via FAF

Pomenuti debitantski film Marka Đorđevića imao je srpsku premijere na Festivalu autorskog filma u Beogradu krajem prošle godine.

Ovo srpsko ostvarenje je učestvovalo i u zvaničnom programu 49. Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu. Tamo je film imao internacionalnu premijeru.  

Film je u Srbiji nagrađen na tri festivala prošle godine. Najpre na Festivalu autorskog filma u Beogradu, zatim na Pančevo Film Festivalu i Šumadijskom internacionalnom filmskom festivalu u Kragujevcu. Prikazan je i na međunarodnom filmskom festivalu u Visbadenu.

To je priča o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana koji konačno gubi nevinost. Sve to, u širem smislu, govori o jednoj generaciji koja je odrastala „pod staklenim zvonom“ i čiji su roditelji pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti.

Sada, kada su roditelji izgubili dostojanstvo i snagu i kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.

Foto: FCS promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
9
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.