Četiri studentkinje master studija Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu otvoriće svoju grupnu izložbu “Momentum” 6. avgusta u Galeriji FLU s početkom u 19 časova.

Mlade umetnice Dunja Ćorlomanović, Nina Jeftić, Ivana Kucina i Sara Milojević izabrale su crtež kao zajednički motiv svoga predstavljanja, zato što im tehnika crteža omogućava likovna eksperimentisanja i psihološka preispitivanja. U promišljanju fenomena crteža, autorke daju važnost iskustvu prepoznavanja momenta – iznenadnog trenutaka kada iskra inspiracije stvaranja zadobija svoj materijalni oblik izveden tehnikom crteža.

Crtež: Sara Milojević

Koncept ove postavke se oslanja na disciplinu crteža i teži da da doprinos afirmaciji crteža, koji se sa velikom pažnjom neguje unutar likovne akademije. Teme koje obrađuju radovi polaze od razmišljanja o prirodi, fenomenu tela, pokreta i mesta čoveka u modernom društvu.

Radovi preispituju proces, odnosno potrebu za izražavanjem kroz crtež koja postaje neodvojiva od života. Crtež postaje polje samoposmatranja, način komunikacije kroz nizove eksperimentisanja i moranje ispisivanja (nesvesne) misli.

Naziv izložbe, upravo proističe od iskustva procesa stvaranja, izvajanje momenta, iskre ideje stvaranja,ti momenti jesu ono što objedinjuje radove sva četiri autora.

Crtež: Ivana Kucina

Dunja Ćorlomanović je posvećena crtačkom procesu, tako da njeno svakodnevno crtanje postaje sredstvo izražavanja emocija i osećanja. Crteži Ivane Kucine su pokretne poetske slike, koje (u povezanosti gesta, linije i pokreta) nastaju brzo i intuitivno. Manuelnim probijanjem (bockanjem) papira iglom, Sara Milojević površinu pretvara u tačke, tako da svojim isprepletanim kretanjima kreiraju crteže, kojima se vizuelno i metaforično evocira taktilna kora drveta. Nina Jeftić izvodi linerane, poluautomatske crteže, kojima na lirski ekspresivan način parafrazira simbole i motive iz antičke umetnosti.

Crtež: Ivana Čorlomanović


NINA JEFTIĆ: USPOMENE IGRAJU BITNU ULOGU U MOM STVARALAŠTVU


Crtež: Nina Jeftić

Izložba će trajati do 19. avgusta 2019. godine.

Piše: Miljana Miletić

Foto: Nina Jeftić

 


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
33
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
30
Zanimljivo
korisno korisno
26
korisno
okej okej
23
okej
divno divno
20
divno
Predivno Predivno
16
Predivno
Super Super
33
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.