Četiri studentkinje master studija Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu otvoriće svoju grupnu izložbu “Momentum” 6. avgusta u Galeriji FLU s početkom u 19 časova.

Mlade umetnice Dunja Ćorlomanović, Nina Jeftić, Ivana Kucina i Sara Milojević izabrale su crtež kao zajednički motiv svoga predstavljanja, zato što im tehnika crteža omogućava likovna eksperimentisanja i psihološka preispitivanja. U promišljanju fenomena crteža, autorke daju važnost iskustvu prepoznavanja momenta – iznenadnog trenutaka kada iskra inspiracije stvaranja zadobija svoj materijalni oblik izveden tehnikom crteža.

Crtež: Sara Milojević

Koncept ove postavke se oslanja na disciplinu crteža i teži da da doprinos afirmaciji crteža, koji se sa velikom pažnjom neguje unutar likovne akademije. Teme koje obrađuju radovi polaze od razmišljanja o prirodi, fenomenu tela, pokreta i mesta čoveka u modernom društvu.

Radovi preispituju proces, odnosno potrebu za izražavanjem kroz crtež koja postaje neodvojiva od života. Crtež postaje polje samoposmatranja, način komunikacije kroz nizove eksperimentisanja i moranje ispisivanja (nesvesne) misli.

Naziv izložbe, upravo proističe od iskustva procesa stvaranja, izvajanje momenta, iskre ideje stvaranja,ti momenti jesu ono što objedinjuje radove sva četiri autora.

Crtež: Ivana Kucina

Dunja Ćorlomanović je posvećena crtačkom procesu, tako da njeno svakodnevno crtanje postaje sredstvo izražavanja emocija i osećanja. Crteži Ivane Kucine su pokretne poetske slike, koje (u povezanosti gesta, linije i pokreta) nastaju brzo i intuitivno. Manuelnim probijanjem (bockanjem) papira iglom, Sara Milojević površinu pretvara u tačke, tako da svojim isprepletanim kretanjima kreiraju crteže, kojima se vizuelno i metaforično evocira taktilna kora drveta. Nina Jeftić izvodi linerane, poluautomatske crteže, kojima na lirski ekspresivan način parafrazira simbole i motive iz antičke umetnosti.

Crtež: Ivana Čorlomanović


NINA JEFTIĆ: USPOMENE IGRAJU BITNU ULOGU U MOM STVARALAŠTVU


Crtež: Nina Jeftić

Izložba će trajati do 19. avgusta 2019. godine.

Piše: Miljana Miletić

Foto: Nina Jeftić

 


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
8
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
10
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.