Povodom 60 godina od dodele Nobelove nagrade našem književniku Ivi Andriću za roman “Na Drini ćuprija” na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum 17. decembra od 20 časova će se izvesti monodrama “Zlostavljanje”, po pripovetki Ive Andrića, a u dramskom tumačenju Milice Janković. Ova predstava premijerno je izvedena letos u pozorištu Teatrijum, a imala je svoje gostovanje i u Zagrebu.

Šta se dešava kada zažmurimo na psihičko zlostavljanje i tako sami sebe zavaramo? Gde to vodi i kakve su posledice? Da li na ovim prostorima čovek i dalje ne može da brani svoje pravo nego mora pored toga što je žrtva da preuzme na sebe i izgled krivca?

„Jedan čovek, pogotovu jedna žena, mora u odbrani svojih prava i svoje ličnosti da se osloni na druge ljude i na svoje pravo onakvo kakvo je formulisano u zakonima, ili bar u shvatanjima i navikama društva.“

Predstava “Zlostavljanje” je dramsko tumačenje istoimene Andrićeve pripovetke. Radnja pripovetke se dešava u periodu između dva svetska rata. Glavni lik u priči, Anica se suočava sa psihičkim zlostavljanjem u braku. U borbi sa samom sobom ali i sa normama društva koje osuđuje njenu odluku da napusti muža Anica ostaje dosledna sebi bez obzira na posledice. Ovo je predstava koja na jedan minimalistički, sveden pristup u skladu sa samom pričom dočarava Andrićevu perspektivu psihičkog zlostavljanja ali i položaja žene toga vremena. Ono što aktuelizuje predstavu jeste što istraživanja pokazuju da veliki broj žena i dalje trpi psihičko i verbalno nasilje u braku tako da je ova monodrama zapravo način da žene prepoznaju psihičko zlostavljanje i da same sebe osnaže na to da imaju pravo na kako Andrić kaže, ličnu sreću.

Milica Janković je rođena u Beogradu 1989. godine. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2012. godine. Igrala je u više pozorišnih predstava: “Don Žuan” – pozorište Teatrijum, “Prisutnost” – Madlenianum, “Lepotica i zver” – Pan Teatra, “Nevidljivi grad” – Dah Teatra, “Kad su cvetale tikve” – Beogradsko dramskog pozorišta,…Igrala je u više TV serija kao što su: “Vreme zla”, “Urgentni centar”, “Srce zločina”, “Junaci srpske prošlosti”, “Andrija i Anđelka”… Radila je na mnogim projekatima za decu, kao autor i glumica.


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
4
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.