Gledala sam novi film o Mulan još početkom septembra. Upoređivala sam ga sve vreme sa crtaćem iz 1998.

Taj animirani film sam prvi put odgledala pre nekoliko godina. I tada mi je postao jedan od omiljenih. Nakon nove verzije, morala sam odmah da se vratim i na staru. Da se prisetim šta me je to toliko zaintrigiralo, pa film iz 2020. nisam nikako htela da propustim.

Slušala sam Reflection Kristine Agilere danima pre odlaska u bioskop. Nakon filma, do besvesti sam slušala Loyal Brave True – isto Kristina Agilera.

Na muziku nemam nikakvu zamerku. Ko bi i mogao – Agilerin glas u novoj verziji presme Reflection, koja joj je te 1998. bila prvi singl, samo je bolji nego što je tada bio. Zato su se mnogi i oblradovali kada su čuli da će ponovo pevati za Mulan. To je za neke, moglo bi se reći i jedina dobra stvar kod novog filma. Ja ne bih išla do te krajnosti.

Film ima dobrih momenata. Nešto mi je, pak, falilo. Svi se sećamo onog dela crtanog filma u kojem Mulan peva Reflection. U filmu toga nema, što me je priznajem jako rastužilo. Zato nakon tog razoračenja nisam očekivala ni I’ll make a man out of you kasnije.

Niko, pak, ne može da ospori prelepe kadrove Kine. To je možda i najlepše što ovaj film nudi.

Kada je reč o priči – pustolovina Mulan se razlikuje u odnosu na 1998. godinu.

Ovde ona ima mlađu sestru, Mušu ne postoji, ali se zato pojavljuje veštica koja ima super moći. I dok animirana verzija obiluje komedijom, ovde je taj segment jako potisnut.

Na kraju, kada pročitate knjigu pre filma, ili obrnuto, uglavnom će vam ono što ste prvo iskusili biti nekako draže. Tako je i meni bilo sa ovim filmom. Dobra je stvar što film nije prekopirana verzija animiranog. Ubačeno je nešto novo – ali ako bih birala šta bih radije ponovo pogledala, pobedu odnosi 1998.

Balada o Mulan

Ime Mulan prvi put se pojavljuje u narodnoj pesmi Balada o Mulan, čija je radnja smeštena u period između 386. i 535. godine nove ere. Kasnije su se pojavljivale i nove verzije priče o drevnoj ratnici Mulan. Svakako, s vremenom, priča o njoj je postala popularna u Kini.

O Mulan su godinama pre nego što je svet saznao za nju kroz Diznijev animirani film snimani filmovi u Kini. Slučajnost ili ne, ove godine su pored Diznijevog, objavljene i kineske verzije legende o drevnoj ratnici – “Matchless Mulan”, zatim još jedan film i jedan animirani film.

U Baladi o Mulan, ona ima mlađeg brata i stariju sestru. Kako vojska bila mobilisana, a njen otac star da bi se borio, Mulan odlučuje da zauzme njegovo mesto. Kupuje konja i sve što ide uz njega, oprašta se ujutru od roditelja i odlazi. Odlazi najpre do Žute reke, pa do Crne planine…

Ona postaje deo vojske, i nakon 10 godina, nudi joj se visoki položaj u vladi. Odbija ponudu i traži brzog konja kako bi se vratila kući.

Roditelji, kada čuju za njen povratak, dočekuju je van rodnog grada. Mulan se tada presvlači u staru odeću, a njeni drugovi ne mogu da veruju da je ona ipak – žena.

Na kraju, ona kaže: “Muški zec ima teške prednje šape. Đenski ima tendenciju da škilji. Ali kada trče rame uz rame blizu zemlje, ko mi može reći ko je mužjak ili žensko?”

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
12
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.