Na ovogodišnjem Beldocs-u biće prikazano pregršt fimlova koji otvaraju teme o kojima se retko priča u javnosti.

Na konferenciji povodom 12. Međunarodnog filmskog festivala Beldocs o svojim filmovima govorili su Marija Lukić  rediteljka filma “Električni orgazam za ljude budućnosti”, Nikola Dragović i Sara Marković reditelji filma “Na crnoj listi” i rediteljka filma “Taurunum Boy” Jelena Maksimović.

Beldocs počinje 8. maja premijerom filma “Linija života” Darka Bajića, a završava se 15. maja  filmom “Električni orgazam za ljude budućnosti”.

Film koji zatvara festival “Električni orgazam za ljude budućnosti” prikazuje matični život rokenrol benda, a rediteljka ovog filma otkrila je da se sa članovima ovog benda prijatelj preko trideset godina i da je na neki način insajder u celoj priči.


“Ovaj film prikazuje život jedne rok grupe, odnose unutar grupe i njihove turneje”, rekla je ona i navela da u filmu učestvuju isključivo članovi benda.

Film “Na crnoj listi” otkriva istinu o Falun Gongu. Reditelji filma Sara Marković i Nikola Dragović ističu da je ovo pre svega film o ljudskim pravima.

“Imamo insajdera u Falun Gongu. To je nešto što nema veze sa sektom, sa svim stvarima koja kineska vlada plasira. To je način meditacije i ništa više od toga.  Četvoro ljudi u Srbiji praktikuju ovaj tip meditacije, pritom  od njih četvoro, dve su bake od preko 70 godina. Prilično je čudan odos vlasti prema njima i mi to prikazujemo kroz film”, rekao je Dragović.

Jelena Maksimović, rediteljka filma “Taurunum Boy” ističe da je osetila dužnost da snimi film o svom kraju i klincima koji u njemu odrastaju.

“Svaki dan viđamo tu decu, način na koji se kreću, na koji govore. Još uvek u sebi nosi tragove 90-ih koje oni zapravo nisu ni doživeli , već to žive kroz svoje roditelje“, navodi ona.

Pročitajte još i:

Filmove na BELDOCS-u ne mogu zaustaviti elementarne nepogode


Ovaj film ne želite da propustite, “Linija života” otvara BELDOCS


Koji će sve filmovi biti prikazani na Beldocsu


Piše: Ksenija Stojiljković

Foto: Pixabay


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Ksenija Stojiljković
Studentkinja treče godine novinarstva i komunikologije na Fakultetu političkih nauka. Prava neodlučna vaga koja živi na relaciji između jave i sna.