Kada se vraćate kući, u vama, verujem, proradi taj setni smešak. To kovitlanje krvi, treperenje glasnih žica i knedla u grlu, ali od neke nepojmive sreće, što ste, hej, na svom tlu.

Granica. Vadim dokumenta. Silazim, pokazujem ih. Kažem fino dobar dan i hvala. Ulazim u Srbiju. Malo drugačiju od one od pre desetak dana.

Svakako, vratila sam se kući. A kada se vratite kući posle desetak dana, čini li se i vama kao da nikad niste otišli. Kilometri su čudna stvar. Vreme još čudnije. Juče si tamo, danas si ovde. Gde ćeš biti sutra – ko zna.

A nije da sam putovala toliko daleko. Čak svoje odredište ne smatram drugom zemljom. Drugačije se malo govori, ijekavica. Druga je i valuta.

Mada, ako se zadesite u ovom kraju, možete sve sa evrima. Mogu i dinari. Ma – sve može. Mislim da menjačnicu nigde nisam ni videla.

Moja avantura i dalje traje u mojoj glavi. Šetam planinom i berem cveće da odnesem mami kad odem kući. Možda je miris seti na detinjstvo. I gledam prizore koji me rastužuju, jer neku prošlost nikad neću videti kakva je bila. Zbog mržnje nekih ljudi. Zbog nas i njih. Ovih i onih.

I dok mislim o ovima i onima, mislim izdaleka, iz prelepog dvorišta punog zelenila, kako nisam ni slutila, da ćemo se deliti ponovo. Na ove i one. Na građane i ne-građane. Ko glumi, ko režira, a ko je stvarno građanin.

Ponovo sam na granici. I pitam se gde je granica u životu. U besu. Kada počinje mržnja? Postajemo li nekad svi zli? Da li smo sami krivi za to? Ili smo marionete? Mnogo pitanja – malo odgovora. Možda nijedan.

Dok me hvataju žmarci po izlasku iz autobusa, jer, hej, Srbija, prilazim policajcu da pokažem dokumenta, i ne mogu a da se ne zapitam – koliko je teško preći granicu?

Foto: Miljana Miletić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
30
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
26
Zanimljivo
korisno korisno
23
korisno
okej okej
20
okej
divno divno
16
divno
Predivno Predivno
16
Predivno
Super Super
30
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.