Šesnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA biće održano od 22. aprila do 20. maja 2021. u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda. U fokusu ovogodišnjeg BINA programa je Beogradska škola stanovanja, koja svojom širinom obuhvata brojne podteme (urbanistička rešenja, stambene sklopove, javne prostore, zelene površine, saobraćajna rešenja i komunikaciju, prateće funkcije, organizaciju stana, konstruktivne sklopove, materijalizaciju, detalje…) bliske kako stručnjacima, tako i najširoj publici i neposrednim korisnicima tj. stanarima.

Na konferenciji za medije povodom predstojećeg izdanja manifestacije, u Dvorani Kulturnog centra Beograda su govorili Danica Jovović Prodanović, članica autorskog tima BINE, Tanja Damljanović Konli, autorka izložbe „Beogradska škola stanovanja od kraja 1950. do sredine 1980. Kompleksnost ideja” i Milenija Marušić, autorka vizuelnog podsetnika „Naselje Cerak vinogradi – kulturno dobro Republike Srbije”. Ove izložbe biće deo programa otvaranja manifestacije 22. aprila u 19 časova, u Likovnoj galeriji i Beoizlogu Kulturnog centra Beograda.

Danica Jovović Prodanović, članica autorskog tima Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, istakla je ključne tačke ovogodišnjeg programa manifestacije i navela da će izložba posvećena Beogradskoj školi stanovanja biti produžena do 3. juna. 

„Na izložbi će biti i prateći televizijski i filmski program. Gostovaće nam film „Ono od čega su snovi napravljeni”, što je ono o čemu se često radi u arhitekturi, i tri televizijske emisije koje govore o iskustvima života i izgradnje na Novom Beogradu”, dodala je Jovović Prodanović.

Tanja Damljanović Konli govorila je o istorijskoj pozadini izložbe „Beogradska škola stanovanja od kraja 1950. do sredine 1980. Kompleksnost ideja”:

„Beogradska škola stanovanja je bila jedan zbir umova od kojih su neki radili na Arhitektonskom fakultetu, a neki u drugim institucijama, u kojima se stanovanje proučavalo kao najvažnija tema moderne arhitekture. Upotrebna vrednost stana, kako je govorio profesor Mate Bajlon, ne podrazumeva prost zbir kvadrata nego dubinu ideje o tome kako ćete zamisliti i koncipirati mesto za budućeg stanara, koji je u tom trenutku bio poštovan”.

Milenija Marušić / Foto: KomunikArt

Milenija Marušić, autorka Vizualnog podsetnika „Naselje Cerak vinogradi – kulturno dobro Republike Srbije”, osvrnula se na trenutni status ovog naselja, kao na ključnu temu ovog programa: 

„Na ovoj BINI Cerak predstavlja jedno zvono za uzbunu, vodeći se činjenicom da se o naselju koje ima ovakav status ne vodi uopšte briga, da se ne održava i urušava. U odluci o proglašenju naselja za kulturno dobro stoji da je Cerak prvo ekološko naselje u Beogradu, koje je na najbolji način simbioza prirodnog i građenog. Kada smo naselje radili 1977. godine, ekologija je bila retka, a danas je najskuplja svetska reč, pa nekako računamo da će taj ekološki status naselja malo da mrdne i pokrene celu situaciju”.

BINA se održava uz pokroviteljstvo Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja RS, Inženjerske komore Srbije i Austrijskog kulturnog foruma, uz podršku brojnih partnera i prijatelja manifestacije.

Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma, o dugogodišnjoj podršci ovoj manifestaciji je rekao: „Veoma sam srećan što se BINA održava i ove godine. Naše partnerstvo je dugoročno i uvek smo srećni kada primetimo veze u arhitekturi između naše dve zemlje. Zadovoljstvo nam je da potenciramo na dijalogu o važnim tekućim pitanjima urbanizma i održivog razvoja zelenih pokreta u socijalnom stanovanju. Zadovoljstvo nam je što ćemo ove godine moći makar da prikažemo film, uz nadu da će sledeće godine ponovo fizički biti prisutne austrijske arhitekte i eksperti u Beogradu“.

BINA se ove godine realizuje kroz četiri programske celine, a namera organizatora je da se kroz niz programskih formata – izložbi, predavanja, pratećih programa i tematskih šetnji, predstave kvalitetna ostvarenja koja su realizovana u oblasti arhitekture, sa posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i na doprinos i domete koji su domaći arhitekti postigli u sferi savremenog stanovanja. Svi programi BINE su besplatni.

Foto: KomunikArt


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.