Povodom obeležavanja Dana nauke i rođendana srpskog naučnika i pronalazača Nikole Tesle u Naučno-tehnološkom parku Beograd 10. jula u 17h biće svečano otkriven reljef “U ZNANJU JE SPAS” sa likovima najvećih srpskih naučnika.

Reljef je poklon Tesline naučne fondacije, neprofitne organizacije, sa sedištem u Filadelfiji (USA).

Postavka reljefa na dan Teslinog rođenja u Naučno-tehnološkom parku Beograd, gde se trenutno razvijaviše od 70 start ap i tehnološko-razvojnih kompanija, odaje počast naučniku i simbolizuje podršku i ohrabrenje mladim ljudima u Srbiji da prate i realizuju svoje snove, kako u otadžbini, tako i u rasejanju.

Na reljefu su: Mileva Marić, Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i Milutin Milanković. Reljef je urađen u bronzi i rad je akademskog vajara Bojana Mikulića iz Banja Luke.

Foto: TNF

Napravljena su ukupno tri reljefa i kako je odlučeno u Teslinoj naučnoj fondaciji (TNF) više se neće proizvoditi.

Nikola Lončar, Predsednik TNF kaže: “Ideja da uradimo reljef “U ZNANJU JE SPAS” stara je više godina i napokon, po mom idejnom rešenju, uradio ga je akademski vajar Bojan Mikulić, a izlila Umetnička livnica Jeremić. Izlili smo ukupno tri reljefa – prvi smo poklonili SANU, drugi Naučno-tehnološkom parku Beograd, a treći ide u Maticu srpsku u Novi Sad. Priznanja su važna dok smo živi, a prema ovim našim naučnicima i pronalazačima svet se mnogo ogrešio. Ali mi to možemo danas delimično ispraviti, i prepoznati nove Tesle, Pupine, Mileve Marić i Milankoviće koji svakako rastu i žive među nama.”

Na događaju će biti prisutan i Mladen Šarčević, Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Foto: TNF


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.