Autor Dragan Stojanović ovogodišnji je dobitnik nagrade “Beskrajni plavi krug” za roman “Tamna pučina”, u izdanju Doma kulture “Studentski grad”.

Nagradu dodeljuje Matica srpska za najbolji roman objavljen na srpskom jeziku, između 1.novembra 2019. i 1.novembra 2020. godine u spomen na Miloša Crnjanskog i njegovo delo.

“U nagrađenom romanu prati se sudbina glavnog junaka i njegove porodice od proleća 1914. do 10. aprila 1941. U pripovednom toku, kroz neku vrstu unutarnjeg monologa, ukrštaju se slike društvenog i političkog života srpske prestonice, likovi i sudbine žena, ispitivanje delovanja zla i dobra u metežnom vremenu, a sve je snažno osenčeno otvorenom ili prikrivenom književnom i kulturnom podlogom. Stojanovićeva knjiga ima složenu strukturu, čemu doprinose i lajtmotivi, kojima se otvaraju pitanja o istoriji i sugeriše vera u umetnost”, navodi se u obrazloženju žirija.

Foto: DKSG

U užem izboru za nagradu bili su romani:  “Izbledele duše” Mladena Jakovljevića, “Velelepota sekunde: roman sa akrostihom” Nenada Gugla i “Sloboda govora” Vladana Matijevića.

Nagrada će biti dodeljena tokom manifestacije “Dani Miloša Crnjanskog” (27. i 28.11.)  u Novom Sadu, u SNP-u.

Žiri su činili: Aleksandar Jovanović (predsednik), Mladen Šukalo, Goran Radonjić, Jelena Marićević Balać i Nebojša Lazić.

Foto: DKSG


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
1
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.