Nagradu Terpsihora, prestižno priznanje koje se dodeljuje na godišnjem nivou umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre, za 2021. godinu dobila je Olga Olćan, ugledna solistkinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Specijalnu pohvala Terpsihora jednoglasno je dodeljena Jovani Grujić, savremenoj igračici i studentkinji treće godine Instituta za umetničku igru.

Svečana ceremonija će se održati na sceni raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu, na Svetski dan igre – 29. aprila u 13 časova. Putem video linka uključiće se koreografi, umetnci i direktori iz regiona.

“U 2021. godini, ovim priznanjima podsećamo se značajnih rezultata koja su ostvarena tokom sezone, u uslovima koje nam je nametnula pandemija i koja je sve, pa i umetnike, usporila u koraku na neko vreme. Međutim, nesporno je da su u plesnoj umetnosti naših prostora ostvareni rezultati, koje treba istaći, pohvaliti i nagraditi. U jubilarnoj godini od dodele prve Nagrade i Specijalne pohvale Terpsihora kontinuitet ovog priznanja se nastavlja”, navodi se u saopštenju.

Jovana Grujić

Nagradu i Specijalnu pohvalu Terpsihora pre deset godina ustanovilo je Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije na inicijativu prof. Aleksandra Ilića.

Nagrada i Specijalna pohvala dodeljuje se u 2021. godini, jubilarni deseti put po redu, povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svet, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru – CID UNESKO.

Tročlani žiri, tokom ove godine, radio je u sastavu predstavnika narodne igre, klasičnog baleta i savremene igre: Cile Mitić diplomirani istoričar i šef Umetničkog sektora Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Gračanice – predsednik žirija, Igor Pastor baletski umetnik i koreograf i Vladimir Čubrilo igrač, koreograf i pedagog savremene igre.

Prethodni dobitnici Nagrade Terpsihora bili su: Ana Pavlović, Jovan Veselinović, Konstantin Kostjukov, Đorđe Makarević,Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, Mira Nešić (posthumno),  Bojana Žegarac Knežević, Milan Rus i Igor Pastor.

Foto: Željko Jovanović


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
2
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
1
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
2
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.