Srpsko-portugalski kratkometražni dokumentarni film “Napolju cvetaju narandže”, autorke Nevene Desivojević, dobio je nagradu nagrađen je na Filmskom festivalu u Melburnu u Australiji.

Film je dobio nagradu Black Magic Design za najbolju kameru.

Foto: Promo

U Srbiji će film premijerno biti prikazan na 13. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs.

Podsetimo, Beldocs se ove godine održava od 3. do 10. septembra.

Autorka Nevena Desivojević objasnila je kako je došla na ideju da snimi ovaj film. Naime, tokom završnog semestra na master studijama pročitala je vest da u jednom malenom selu na severu Portugala neko od žitelja potkrada ostale seljane.

“To me je odmah podsetilo na situaciju sa kojom su se seljani u mom šumadijskom selu nosili u danima mog detinjstva, što je bila motivacija da otputujem tamo i upoznam ih”, priča Nevena.

O Neveni

Rediteljka Nevena Desivojević je rođena u Srbiji. Godine 2016. je diplomirala na Međunarodnom zajedničkom master kursu Doc Nomads (Lisabon, Budimpešta, Brisel).

Foto: Promo

Radila je kao pomoćnica montažera na dugometražnom dokumentarnom filmu “Polje” Tiaga Hespanhe. On joj je bio kreativni saradnik i na aktuelnom ostvarenju, uz ostatak ekipe iz Srbije iz Portugala.

Foto: FCS promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.