October 11, 2020

Nagrada za projekat filma „Mrak“ Dušana Milića na trećem izdanju programa EWIP na 30. Filmskom festivalu u Kelnu

Projekat filma „Mrak“ Dušana Milića koji je trenutno u fazi postprodukcije osvojio je nagradu APRI Media 2020 na trećem izdanju programa EWIP (European Work in Progress – Evropski radovi u toku) uokviru 30. Filmskog festivala u Kelnu. 

Tamo je predstavljeno 28 projekata iz 34 države, a ova nagrada se sastoji od 5000 evra u uslugama na polju kolor-grejdinga.

U pitanju je filmska koprodukcija Srbije, Danske, Bugarske, Grčke i Italije, sa pričom nadahnutom istinitom porodičnom dramom srpske porodice na Kosovu i Metohiji.

Radnja psiho-horora „Mrak” se dešava u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji nakon Uskrsa 2004. godine.

Film obrađuje temu života u stalnom strahu srpske devojčice Milice koja, nakon što su joj otac i ujak nestali, ostaje sama sa majkom i dedom u sablasnoj kući. Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a čija prekomanda, ipak, menja sve.

Direktor fotografije je Kiril Prodanov, scenograf Mile Jerermić, dizajner zvuka Kristijan Eidnes Andersen (čest saradnik Larsa fon Trira i Nikolasa Vindinga Refna), muziku će komponovati Stefano Belon, dok će film montirati Janis Halkiadakis.

Foto: Kiril Prodanov i Jana Lozeva

U filmu se, osim Slavka Štimca (deda Milutin), Danice Ćurčić (ćerka Vukica) i malene debitantkinje Mione Ilov (devojčice Milice), pojavljuju i Nikola Rakočević (sveštenik Dositej), makedonski glumac Kole Angelovski (monah Živan), Slaviša Čurović (Blagoje) i bosanska glumica Slađana Bukejlović (učiteljica Dobrinka).

Tu je i Flavio Parenti, italijanski glumac zapažene umetničke biografije koji u srpskom „Mraku” tumači italijanskog vojnika KFOR-a Mauricija.

Srpski producenti „Mraka” su kuće Film Deluxe Int i This and That Productions, producentkinja Snežana van Houwelingen, inače producentkinja filmova Ustanička ulica, Odumiranje, Spomenik Majklu Džeksonu, Dobra žena, Travelator, Okupirani bioskop, Asimetrija, serije Jutro će promeniti sve… Danski koproducent je Space Rocket Nation (kuća Lene Borglum i Nicolasa Vindinga Refna), bugarski RFF Stefana Kitanova, italijanski A Lab Debore Desio, a grčki Graal Konstantina Staurianoua.

Dušan Milić je i autor filmova „Jagoda u supermarket”, „Guča” i „Travelator”, kao i televizijskih serija „Folk” i „Sumnjivo lice”.

Foto: Kiril Prodanov i Jana Lozeva