U programu Prime Time tokom predstojećeg 13. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs biće prikazivana dela koja su nagrađena priznanjima na najprestižnijim svetskim festivalima.

“Nomad: Tragovima Brusa Četvina”

Britanski “Nomad: Tragovima Brusa Četvina” režirao je čuveni nemački reditelj Verner Hercog. Film predstavlja odu prijateljstvu i lični test fizičke i mentalne izdržljivosti koje krase ovog autora.

Trideset godina nakon smrti prijatelja, pisca i avanturiste Četvina, Hercog je krenuo njegovim stopama kroz Saharu, inspirisan zajedničkom strašću prema nomadskom životu.

“Nomad: Tragovima Brusa Četvina” / Foto: Beldocs promo

“Državna sahrana”

Holandsko-litvanski film “Državna sahrana” delo je Sergeja Loznice.

Uz do sada neviđene arhivske snimke iz marta 1953, promatramo sahranu Josifa Staljina, kao vrhunac kulta ličnosti diktatora. Vidimo svaku fazu pogrebnog spektakla, čime stičemo pristup dramatičnom i apsurdnom iskustvu života i smrti za vreme njegove vladavine.


Pročitajte još i: Teen program na Beldocsu – koje filmove su mladi odabrali?


“Morski konjic”

“Morski konjic” film je jedne3 od najznačajnijih britanskih dokumentaristkinja Dženi Finli.

Ona u filmu kroz iskrenu priču transrodnog muškarca Freda koji odlučuje da rodi dete nakon godina razmišljanja, oslikava bolnu temu žudnje za porodicom, ispitujući osnovno društveno razumevanje roda.

Dokumentarci nominovani za Oskara na Beldocsu

Od dokumentaraca nominovanih za Oskara ove godine, na Beldocsu će biti prikazana dva – oba na temu stradalništva u Siriji.

To su filmovi “Za Samu” Vad Al-Kateb i Edvarda Votsa i “Pećina” Ferasa Fajada.

“Za Samu” / Foto: Beldocs promo

Film “Za Samu” je u formi ljubavnog pisma mlade majke svojoj ćerki. Govori o životu korediteljke Vad. Ona se tokom pet godina ustanka u Alepu u Siriji zaljubljuje, udaje i rađa Samu, razmišljajući uvek o odlasku.

Drugi film, “Pećina” je priča o nadi i sigurnosti koja je za mnoge Sirijce ležala pod zemljom, unutar podzemne bolnice nazvane “Pećina”. Tamo su žene lekari izborile pravo da kao jednake rade uz muške kolege.


Pročitajte još i: Dvanaest premijera u međunarodnom takmičarskom programu Beldocsa


“Zemlja je plava kao pomorandža”

U filmu “Zemlja je plava kao pomorandža” ukrajinska rediteljka Irina Cilik zakoračila je u dom porodice u ratnom području Krasnogorovka u Ukrajini. Ova kuća je sigurno utočište samohrane majke Ane i njeno četvoro dece nasuprot spoljnom svetu sačinjenom od bombaških napada i haosa.

“Mafija nije ono što je nekad bila”

Italijanski film “Mafija nije ono što je nekad bila” Franka Mareska je svedočanstvo o prošlosti italijanske mafije. Reditelj prati Leticiju Batalju, fotografkinju koja je bila svedok “Ratova mafije”. Postavlja je rame uz rame sa suprotnom stranom.

“More senki”

Austrijski film “More senki” pokazuje kakva je sprega meksičkog narko-kartela i kineskih krijumčara. Film Ričarda Ladkanija prati tim posvećenih naučnika, konzervatora, novinara i agenata. Oni su svoje živote stavili u opasnost da bi sprečili ilegalni lov na retku ribu totoaba u Kortesovom moru i izveli opaki međunarodni kriminalni sindikat pred lice pravde.

“Nestanak moje majke”

Italijanski “Nestanak moje majke” Benjamina Barezea, nominovan je za evropskog Oskara. Lirski je prikaz majke iz očiju sina, životna priča Benedete Barzini. Reč je o slavnoj manekenki 60-ih, muzi Vorhola i Dalija, radikalnoj feministkinji 70-ih- Barzini se u 75. godini života zasitila svih uloga i sveta i odlučuje da nestane.


Pročitajte još i: Šest filmova za filmofile na Beldocsu


“Fatalna Nomi” i “Duh Pitera Selersa”

Za filmske sladokusce tu su još dva specijaliteta. Američka “Fatalna Nomi” Džefrija MekHejla je analiza značaja filma „Showgirls” Pola Verhovena iz 1995. godine.

“Duh Pitera Selersa” Pitera Medaka otkriva zašto je jedan od najvećih komičara svih vremena (Selers) odustao od gusarske komedije koju je 1973. snimao za Columbia Pictures.


Trinaesto izdanje Beldocsa biće održano od 3. do 10. septembra u Beogradu i onlajn.

Foto: Beldocs promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.