Dečji kulturni centar Beograd i Udruženje koreografa narodnih igara Srbije pozivaju decu i mlade iz gradova i opština Republike Srbije da učestvuju u nagradnom konkursu pod nazivom „Biram Srbiju” u okviru manifestacije DAN TRADICIJE.

Na konkursu mogu učestvovati deca i mladi od 5 do 14 godina iz Srbije.

Ideja organizacije konkursa je podsticanje mladih da kroz umetničke medije – sliku, fotografiju, poeziju, prozu i video-klip, dočaraju prirodne lepote, kulturu i tradiciju svoje zemlje.

Konkurs je prilika da ohrabri ali i nagradi najuspešnije mlade koji će svoj letnji raspust provesti na kreativan način – istražujući porodičnu istoriju ili arheologiju svoga kraja, otkrivajući zaboravljene stvari na bakinom i dekinom tavanu na selu, pregledajući stare porodične fotografije, stvarajući crteže i slike svojih predaka, snimajući video zapise sa zanimljivim pričama iz porodične istorije…

Tradicija, kao inspiracija za umetničko stvaralaštvo, je polazna tačka konkursa koji želi da podstakne komunikaciju predaka i potomaka kroz literarne, likovne i multimedijalne radove. Odevni simboli, narodna nošnja, viteško nasleđe, istorijski događaji, jubileji, običaji, narodno stvaralaštvo, pesma, igra, nacionalna kuhinja i stari zanati treba da budu inspiracija učesnicima konkursa.

Svaki učesnik može poslati po jedan rad, a pristigle radove ocenjivaće stručni žiri. Likovni radovi mogu biti u formi crteža, slike, ilustracije i kolaža (dimenzija do 50h70 cm), a sve likovne tehnike su dozvoljene. Literarni radovi treba da budu napisani u Word dokumentu. Video klipovi, u trajanju do 3 minuta, treba poslati putem Wetransfera. Likovne radove treba poslati na mejl [email protected], literarne radove na [email protected] i video-klipove na [email protected], uz sledeće podatke: ime i prezime učesnika konkursa, uzrast, grad/selo u kojem učesnik živi, koliko članova broji uža porodica, e-mail i kontakt telefon.

Najuspešniji učesnici, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda, osvojiće vaučere za putovanje po Srbiji za sebe i svoju užu porodicu, porodični ručak u beogradskom restoranu, rančeve, knjige i druge vredne nagrade!

Konkurs je otvoren od 14. juna do 3. septembra 2021. godine.

Foto: Unspash/Sigmund


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
8
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
11
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.