U sasvim novom, virtuelnom okruženju, Evropska noć istraživača biće održana večeras širom Evrope! Tridesetak gradova iz cele Srbije pripremilo je uzbudljiv program koji je već sada u celosti dostupan na sajtu manifestacije.

S obzirom na to da je svet ove godine iznenadila pandemiju koja je izbacila iz koloseka naše živote, snimljen je Covid-19 video serijal u kojem domaći naučnici daju odgovore na niz aktuelnih pitanja.

Gledaoci naučnih serijala “Snaga uma” i “Snaga života” moći će da upoznaju mahere za mahovinu, saznaju kako se pravi čokolada budućnosti i oprobaju se u DNK slagalici.  

Predavanje o “10 brilijantnih naučnih ideja” biće održano sa prenosom uživo već u 15 časova, dok će u 16:30 početi prenosa predavanja “Put oko sveta za 60 minuta”.

Iz galerije Centra za promociju nauke od 17 časova biće emitovana uživo naučna minijatura “Zaviri ispod površine”, nakon čega će u 17:30 časova biće održana zanimljiva radionica geološkinja pod nazivom “Žene stene”

Sadašnji, ali i budući zaljubljenici u nauku moći će da istraže uzbudljiv laboratorijski svet kroz vrituelni obilazak laboratorije Fakulteta za fizičku hemiju. Tamo ih čeka i niz zanimljivih kućnih eksperimenata koje mogu da izvode u svojim domovima.

Naučni tim Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” – Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, kroz zanimljive teme inspirisane betmobilom ili pčelama, prikazao je gde se to nauka krije svuda oko nas.

EU ćoše donosi razgovore sa srpskim naučnicima koji rade na važnim projektima evropskih i svetskih razmera. 

Pored posetioce očekuju i brojne virtuelne šetnje kroz zanimljive institucije i lokacije širom Srbije, za potrebe Evropske noći istraživača nikao je pravi Naukograd, virtuelni naučni grad koji će posetioci moći da istraže tokom ove manifestacije.

Osim toga, Centar za promociju nauke pripremio je i AI/VI igricu dostupnu za besplatno preuzimanje, koja na interaktivan način istražuje različite naučne izazove uz obilazak lokacija u Beogradu. 

Ono što je predost ovogodišnje Evropske noći istraživača, s obzirom na njen digitalni karakter, jeste to što su na sajtu www.nocistrazivaca.rs dostupni sadržaji iz više od 25 gradova širom Srbije.

Tako će na sajtu tokom celog dana biti dostupne naučne onlajn radionice tima iz Kragujevca, dok iz Niša stiže predavanje “Detoksikacija organizma na balkanski način”. Srednjoškolci iz Pirota upustili su se u Lov u mutnom, dok Leskovac predstavlja radionicu “Kristalni slatkiši”.

Osim u petak, deo naučnog program biće predstavljen i u subotu, 28. novembra, a najveći deo video serijala biće dostupan na YouTube kanalima Evropske noći istraživača i nakon same manifestacije. 

Foto: Noć istraživača


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
2
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
1
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.