Estetika koju očekujete, glumačka postava koji niste mogli da zamislite, reditelj koji nas je navikao da film bude i više nego odličan – Ves Anderson i njegov najnoviji film “The French Dispatch” koji je od danas, 2. decembra, u bioskopima širom Srbije.

Svojevrsna oda novinarstvu, redakcija u kojoj je zabranjeno plakanje, francuski umetnici i oni koji žele tako da se nazivaju. Benisio del Toro kao zatvorenik i umetnik Mozes Rozentaler, šarmantni Edrijen Brodi koga publika pamti po potresnoj drami “Pijanista”, glumica Tilda Svinton čije je drugo ime transformacija, mlada nada holivudskog glumačkog neba – Timoti Šalame, muza Vesa Andersona – Sirše Ronan, standardna postava velikog broja Andersonovih filmova Oven Vilson, Džefri Rajt i Bil Marej. Definitivno godina koju će francuska glumica Lea Sejdu pamtiti kao veoma uspešnu, jer joj je ovo posle filma “Nije vreme za umiranje”, kao i “France” veliki film kojim može završiti godinu. Epizodne uloge u filmu pripale su Frensis Mekdormand, Edvardu Nortonu, Kristofu Volcu, Viljemu Defou i Elizabet Mos.  

Inspirisan ranim početkom Nju Jorker magazina, ali i željom da snimi film u Francuskoj, reditelj smešta radnju u izmaštan gradić u kojem se nalazi “Francuska depeša”, ispostava izmišljenog američkog dnevnog lista Liberty, Kansas Evening Sun.

 Andersonovo ostvarenje “Hotel Grand Budapest” odnelo je čak četiri nagrade Oskar i pet BAFTA nagrada, dok je “Ostrvo pasa” dobilo Srebrnog medveda na filmskom festivalu u Berlinu. Pored ova dva nagrađivana naslova, Anderson je svoj upečatljiv stil pokazao u filmovima “Fantastični gospodin Lisac“, “Voz za Dardžiling“, “Kraljevstvo izlazećeg Meseca“, “Porodica čudaka” i mnogim drugim.

 Svetska premijera ovog ostvarenja održana je na filmskom festivalu u Kanu ove godine uz sedmominutne ovacije i fantastične kritike.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.