December 2, 2021

Najnovije arthaus ostvarenje Vesa Andersona “The French Dispatch” na velikom platnu

Estetika koju očekujete, glumačka postava koji niste mogli da zamislite, reditelj koji nas je navikao da film bude i više nego odličan – Ves Anderson i njegov najnoviji film “The French Dispatch” koji je od danas, 2. decembra, u bioskopima širom Srbije.

Svojevrsna oda novinarstvu, redakcija u kojoj je zabranjeno plakanje, francuski umetnici i oni koji žele tako da se nazivaju. Benisio del Toro kao zatvorenik i umetnik Mozes Rozentaler, šarmantni Edrijen Brodi koga publika pamti po potresnoj drami “Pijanista”, glumica Tilda Svinton čije je drugo ime transformacija, mlada nada holivudskog glumačkog neba – Timoti Šalame, muza Vesa Andersona – Sirše Ronan, standardna postava velikog broja Andersonovih filmova Oven Vilson, Džefri Rajt i Bil Marej. Definitivno godina koju će francuska glumica Lea Sejdu pamtiti kao veoma uspešnu, jer joj je ovo posle filma “Nije vreme za umiranje”, kao i “France” veliki film kojim može završiti godinu. Epizodne uloge u filmu pripale su Frensis Mekdormand, Edvardu Nortonu, Kristofu Volcu, Viljemu Defou i Elizabet Mos.  

Inspirisan ranim početkom Nju Jorker magazina, ali i željom da snimi film u Francuskoj, reditelj smešta radnju u izmaštan gradić u kojem se nalazi “Francuska depeša”, ispostava izmišljenog američkog dnevnog lista Liberty, Kansas Evening Sun.

 Andersonovo ostvarenje “Hotel Grand Budapest” odnelo je čak četiri nagrade Oskar i pet BAFTA nagrada, dok je “Ostrvo pasa” dobilo Srebrnog medveda na filmskom festivalu u Berlinu. Pored ova dva nagrađivana naslova, Anderson je svoj upečatljiv stil pokazao u filmovima “Fantastični gospodin Lisac“, “Voz za Dardžiling“, “Kraljevstvo izlazećeg Meseca“, “Porodica čudaka” i mnogim drugim.

 Svetska premijera ovog ostvarenja održana je na filmskom festivalu u Kanu ove godine uz sedmominutne ovacije i fantastične kritike.

Foto: Promo