September 5, 2021

Najnoviji Marvelov film „Šeng-Či i legenda o deset prstenova“

Wenwu (Tony Leung) in Marvel Studios' SHANG-CHI AND THE LEGEND OF THE TEN RINGS. Photo courtesy of Marvel Studios. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

U naše bioskope stigao je novi superherojski film „Šeng-Či i legenda o deset prstenova“.

Zanimljiva trivija u vezi sa filmom je da je sam glavnim glumac Simu Liu kada ja načuo da će se snimati film o Šeng-Čiju „tvitovao“ Marvelu pitanje – Kada počinjemo sa snimanjem filma? Želeći na taj način da im stavi do znanja da je više nego zainteresovan da ponese ulogu majstora borilačkih veština. Ispostavilo se da je hrabrim potezom uspeo da se dočepa uloge i na taj način doprinese raznolikosti superherojskog univerzuma.

Najnoviji Marvelov film je poseban iz najmanje dva razloga: prvi je to što naš novi junak ne poseduje moći koje nisu sa ovog sveta, već majstorski kombinuje veštine kung-fua i taj-čija te je na taj način svojevrsna oda kineskoj kulturi – tradiciji i nasleđu. Drugi razlog je što se ovim filmom obogaćuje opus filmova „jakih momaka“ jer se u središte radnje stavljaju ne samo različiti etniciteti, već se i sama radnja višeokreće duhovnim momentima, iako akcionih scena, svakako, ne manjka. 

Glavna uloga pripala je Kanađaninu kineskog porekla Simu Liu koji je do sada publici poznat bio po seriji koja je rimejk poznatog filma „Oteta“ (Taken). Ovaj tridesetdvogodišnjak je rođen za ulogu Šeng-Čija i praktično ju je sam sebi dodelio.

„Sećam se koliko sam bio uzbuđen kada sam pročitao scenario. Destin je uradio sjajan posao, jer dok sam čitao scenario zaplakao sam. Svašta se tu skupilo, tu je posebna veza između Šeng Čija i njegove porodice. Zapravo, ovo jeste film o porodici. Plakao sam zato što azijatski superheroj radi superherojske stvari i spašava svet. To je bio iskreno, otrežnjujuć momenat za mene kao fana, kao glumca i kao Azijata“, ponosno je istakao najnoviji heroj četvrte faze Marvelovog univerzuma Simu Liu.

U filmu je gotovo celokupna postava kineskih korena, te se među članove tajne organizacije „Deset prstenova“ i porodice Šeng-Čija mogu ubrojati i : Awkwafina u ulozi Kejti, Meng’erZhang glumi Šajlin kao i  Tony Chiu-Wai Leung kao Venvu, mračni otac Šeng-Čija.

Foto: MCF