Beogradska poslastičarnica “Pelivan” otvorena je davne 1851. godine, a Mustafa Pelivanović tada sigurno nije ni slutio da će njegove poslastice biti omiljene u prestonici i 150 godina kasnije! Ledena kugla iz “Pelivana” već odavno je postala neizostavni detalj leta u Beogradu, a čak su i Karađorđevići bili njihove redovne i verne mušterije.

Početni kapital Mustafa Pelivanović stekao je kao ondašnji najbolji rvač u Srbiji. Otvorio je poslastičarnicu nedaleko od Stambol-kapije, na mestu današnjeg “Staklenca” na Trgu Republike.

Na tom mestu lokal je ostao i posle povratka Obrenovića na vlast, a adresa nije menjana ni posle ponovnog dolaska Karađorđevića i Prvog svetskog rata.

Foto: Poslastičarnica Pelivan

Izvorna poslastičarnica stradala je u nemačkom bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. Mustafin unuk Azir već 22. avgusta 1941. godine otvara novu radnju u Bulevaru kralja Aleksandra, u kojoj se “Pelivan” i danas nalazi.

Verovali ili ne, ime ove poslastičarnice spominje se i u romanu našeg nobelovca Ive Andrića “Znakovi pored puta”.

Upravo je Azir osmislio recept za čuveni sladoled koji je zaštitni znak poslastičarnice. Sadašnji vlasnici, Azirovi unuci po majci, braća Mussab, Baraa i Suhaib Al- Shukeir kažu da tajna u stvari nije u recepturi, već u procesu pravljenja.

Foto: Poslastičarnica Pelivan

“To kako je deda osmislio sladoled prenosimo s generacije na generaciju i držimo u tajnosti. Inače, sladoled je uvek svež, istog dana kad ga skuvamo stavljamo ga u prodaju. Osnovni ukusi vanila, čokolada, malaga i lešnik su dedini, a ostale ukuse, njih još oko desetak, dodavali smo s godinama. Pratimo šta se dešava u svetu sladoleda, idemo na sajam u Rimini, probamo svašta novo, mada smo ipak u suštini tradicionalisti”, istakao je jednom prilikom Mussab, najmlađi brat koji je zadužen za marketing.

U asortimanu ove poslastičarnice, pored modernih i popularnih kolača, mogu se naći i orijentalni kolači pravljeni po staroj recepturi, kao što su kadaif, tulumba, baklava i drugo.

Foto: Poslastičarnica Pelivan

Neizostavni deo ponude su svakako i limunada i boza, koji su i dalje jedan od zaštitnih simbola ove fabrike slatkih ukusa.

Foto: Poslastičarnica Pelivan


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
13
Predivno
Super Super
15
Super
Marija Jovanović
Po struci sam profesor srpskog jezika i književnosti. Volim putovanja, svoje prijatelje, kafu i dobru muziku, koja se obično uklapa sa dobrim vinom. Večiti sam optimista i uvek spremna za druženje i avanturu. Za sebe volim da kažem da sam veliki hedonista koji zna da uživa u malim stvarima.