Retko ko se može pohvaliti istorijom koju je izgradila poslastičara Pelivan. Najstarije carstvo slatkiša u Srbiji, nalazi se u Bulevaru kralja Aleksandra, a 24. maja, obeležen je čak 171. rođendan.

Kao i mnogo godina unazad i sada su delili besplatan sladoled, a dobrovoljni prilog je uplaćen NURDOR-u (Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka).

Još jednom su se vlasnici ove kultne poslastičare, koja je obeležila mnoga detinjstva, odlučili da važan dan u istoriji porodičnog nasleđa, podele sa onima kojima je to važnije.

Poslastičara Pelivan otvorena je davne 1851. godine, kada je Mustafa Pelivanović uložio novac dobijen na takmičenju u rvanju. Kasnije je zdanje stradalo u Drugom svetskom ratu, a unuk Azir nije dozvolio da se priča tu prekine. Upravo je Azir i tvorac recepta sladoleda u kome danas svi uživamo, a prvi je i doneo sladoled na kugle u tadašnjoj državi.

Beograđane i one koji su se tu zadesili, ni vrućina nije sprečila da naprave ogromne redove u Bulevaru, već su rešili da se rashlade i zaslade.

Pored frižidera sa sladoledima, koji su definitivno najpopularniji u zemlji, što po tajnoj recepturi, što po rapsodiji ukusa, našao se i NURDOR štand sa volonterima.

Gosti Pelivana, ali i slučajni prolazinici, bili su u prilici da izdvoje željenu sumu novca i proslede onima kojima je to najvažnije.

Tako je porodica sa Gore, koja stoji iza poslastičare, učinila još jedno humano delo, ujedno su sugrađanima u slavu bitnog datuma delili omiljeni slatkiš na velikim vrućinama, dok su sa druge strane novac prosledili organizaciji koja godinama pomaže deci koja se bore sa opakom bolešću, ali i njihovim porodicama. Tako je učinjen spoj lepog i korisnog, na opšte zadovoljstvo svih, kako najmlađih koji su uživali u prvim kuglama ovog proleća, tako i onih starijih, koji su se podsetili omiljenog ukusa iz mladosti.


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.