Retko ko se može pohvaliti istorijom koju je izgradila poslastičara Pelivan. Najstarije carstvo slatkiša u Srbiji, nalazi se u Bulevaru kralja Aleksandra, a 24. maja, obeležen je čak 171. rođendan.

Kao i mnogo godina unazad i sada su delili besplatan sladoled, a dobrovoljni prilog je uplaćen NURDOR-u (Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka).

Još jednom su se vlasnici ove kultne poslastičare, koja je obeležila mnoga detinjstva, odlučili da važan dan u istoriji porodičnog nasleđa, podele sa onima kojima je to važnije.

Poslastičara Pelivan otvorena je davne 1851. godine, kada je Mustafa Pelivanović uložio novac dobijen na takmičenju u rvanju. Kasnije je zdanje stradalo u Drugom svetskom ratu, a unuk Azir nije dozvolio da se priča tu prekine. Upravo je Azir i tvorac recepta sladoleda u kome danas svi uživamo, a prvi je i doneo sladoled na kugle u tadašnjoj državi.

Beograđane i one koji su se tu zadesili, ni vrućina nije sprečila da naprave ogromne redove u Bulevaru, već su rešili da se rashlade i zaslade.

Pored frižidera sa sladoledima, koji su definitivno najpopularniji u zemlji, što po tajnoj recepturi, što po rapsodiji ukusa, našao se i NURDOR štand sa volonterima.

Gosti Pelivana, ali i slučajni prolazinici, bili su u prilici da izdvoje željenu sumu novca i proslede onima kojima je to najvažnije.

Tako je porodica sa Gore, koja stoji iza poslastičare, učinila još jedno humano delo, ujedno su sugrađanima u slavu bitnog datuma delili omiljeni slatkiš na velikim vrućinama, dok su sa druge strane novac prosledili organizaciji koja godinama pomaže deci koja se bore sa opakom bolešću, ali i njihovim porodicama. Tako je učinjen spoj lepog i korisnog, na opšte zadovoljstvo svih, kako najmlađih koji su uživali u prvim kuglama ovog proleća, tako i onih starijih, koji su se podsetili omiljenog ukusa iz mladosti.


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
20
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
33
okej
divno divno
30
divno
Predivno Predivno
27
Predivno
Super Super
10
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.