Neko ko dočekuje posetioce, prati njihove reakcije tokom filma, kontroliše sliku, ton… i možda najvažnije – čini da filmsko veče u Art Bioskopu “Kolarac” bude nesvakidašnje jeste producent Nemanja Boškov. Za Kulturni kišobran govorio je o nesvakidašnjem bioskopu pod otvorenim nebom na Studentskom trgu br. 5. Razgovarala Dragana Ilić.

Nemanja nam otkriva šta nas sve očekuje na filmskom platnu u periodu koji predstoji, koje filmove favorizuje sa aktuelnog repertoara i zašto treba da posetite ovaj kulturni svetionik Beograda. Uživajte.

KK: Nemanja, koliko godina si na poziciji producenta programa u Art Bioskopu “Kolarac” i koliko se filmska industrija izmenila od početka tvog rada do danas?

NB: Možda i nisam baš u potpunosti svestan da je prošlo toliko vremena… Ali, ovo je već puna četvrta godina kako radim na razvoju aktivnosti Art bioskopa, što kroz direktan razgovor sa posetiocima, što kroz pokušaj da pratimo moderne trendove bioskopske kulture i filmske industrije uopšte. Ono što je siguran odgovor, kada govorimo o promenama u filmskoj industriji, je da se gotovo svaka godina može posmatrati kao zasebna celina. Tematika evropske kinematografije sve je popularnija, a tehničke mogućnosti napredaju iz dana u dan.

KK: Kako ljudi reaguju na bioskop pod otvorenim nebom i da li će to biti praksa u budućnosti?

NB: Posetioci zaista reaguje pozitivno. Stoji da su nezgodne prilike u kojima trenutno poslujemo, ali sa druge strane smo u nekoj vrsti moralne obaveze da se prilagodimo situaciji i da i dalje radimo na osećaju zadovoljstva naše publike. Tako je i nastala ideja o novom projektu Bioskop na terasi Kolarca sa čijim ćemo radom nastaviti sve dok vremenske prike (nadamo se da je to druga polovina septembra) i druge okolnosti budu dozvoljavale. Najlepši komentar koji sam za sada čuo je da je Art bioskop je u ovoj teškoj situaciji kulturni svetionik Beograda.

Foto: Art bioskop “Kolarac”

KK: Po čemu se bioskop “Kolarac” izdvaja od ostalih?

NB: Art bioskop Kolarac, prema ocenama publike, na prvom mestu posebnim čini kvalitet programa i njegova raznovrsnost. Tu svakako treba imati na umu da smo redak primer Art house bioskopa na prostoru naše države i da to sa sobom povlači određene karakteristike. Osim toga verujem da naš bioskop odiše prijateljskom atmosferom i otvorenošću kako prema onima koji filmove prikazuju tako i prema onima koji iste gledaju.

KK: Na koji način se vrši selekcija filmova i kreira repertoar na mesečnom nivou?

NB: Selekcija filmova vrši se na mesečnom nivou, ali se precizniji raspored pravi na period od nedelju dana. Na taj način dajemo sebi “drugu šansu” ukoliko je procena interesovanja za određeni film bila loša 🙂

Filmovi koji se prikazuju uglavnom su proizvod savremenog evropskog stvaralaštva i aktuelne distrubuterske ponude, ali se trudimo da i pored toga priredimo posebne programe, poput gostovanja autora i tematski određenih celina.

Ono što je važno je da u toku sedmice uspemo da nasmejemo, da “zasmislimo”, pa ako je nažalost to nužno i da rasplačemo publiku (što je ređe slučaj). Zastupljenost ražličitih filmskih žanrova i kvalitet filmova su prioriteti i oni će biti na snazi i u buduće.

KK: Koliko je publika otvorena da putem društvenih mreža udeli komentar, savet, sugestiju?

NB: Što se tiče društvenih društvenih mreža, u poslednje tri godine smo, zbog sve manje mogućnosti ulaganja u drugi vid marketinga, intezivirali aktivnosti na društvenim mrežama. To za sad donosi rezultate, a mladi su sve prisutniji i u bioskopskim foteljama i u komentarima ispod objava.

KK: Koji film sa aktuelnog repertoara favorizuješ i zbog čega?

NB: Iz dosadašnjeg iskustva, naša publika je pokazala izuzetno interesovanje za filmove francuske produkcije, posebno za one u kojima naslovne uloge tumače Vinsent Kasel (Vincent Cassel) ili Žulijet Binoš (Juliette Binoche).

Iz te perspektive, sa trenutnog repertoara za preporuku je sigurno film GOGEN: PUTOVANJE NA TAHITI, koji je na programu bio 31. jula i 1. avgusta. Ono što bih još najavio i što je apsolutno moj favorit je film KAPERNAUM koji će biti na programu 7. i 8. avgusta.

Foto: Nedeljko Boškov


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
8
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
11
Super
Dragana Ilić

Doživotni istraživač, ljubitelj života i nepopravljivi optimista.