Gotovo 30 godina od srpske premijere Mesijanovog ciklusa Dvadeset pogleda na dete Isusa, koje je održao Rože Miraro, ovo delo će prvi put integralno izvesti srpski pijanista – Nemanja Egerić u sredu 30.12. u 12 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Monumentalni ciklus Dvadeset pogleda na dete Isusa (1944) spada u jedno od najznačajnijih dela čuvenog francuskog kompozitora Olivijea Mesijana. Po svojoj sadržini, dato delo je svrstano u repertoar programske muzike sa upečatljivom upotrebom lajt-motiva vagnerovskog tipa.

U njemu se obrađuje religiozna tematika sa fokusom na biblijske događaje Hristovog rođenja, dok za razliku od tradicionalnog umetničkog prikazivanja Božićnog narativa Mesijan koristi idiosinkratičan sistem muzičkih znakova kojima je izražavao određene vanmuzičke ideje i hrišćanske simbole.

Može se reći da je Mesijan datim ciklusom profanom svetu na teološko-umetnički način približavao istine svoje vere, ponajviše sa rasvetljavanjem hristološkog aspekta.

Iz pijanističke vizure ciklus spada među najobimnija i najzahtevnija dela klavirskog repertoara.

Srpsku premijeru Dvadeset pogleda na dete Isusa održao je Rože Miraro (Roger Muraro) početkom devedesetih godina u Beogradu. Zahvaljujući Egeriću, data kompozicija doživljava i svoje prvo integralno izvođenje od strane srpskog pijaniste, dok je isto delo obrađivao i sa teorijskog aspekta u svom doktorskom umetničkom projektu.

Organizator: Centar za muziku

Cena ulaznica: 500 din


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
2
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
1
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
2
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.