U 2020. ukoračila sam u iščekivanju. I uz dobru muziku, naravno. Bio je to jedan od onih perioda kada vas prava pesma pronađe u pravo vreme, da vam pravi društvo dok nestrpljivo pokrećete mišiće stopala i vrata u raznim prevoznim sredstvima, kao da na koži već možete osetiti obrise susreta…

Putovala sam iz velikog grada u mali grad na obali vode tokom neobično tople zime. Dočekala me je meka svetlost novogodišnjih lampica male studentske sobe i milozvuk saksofona iz zvučnika koji mi je ispunjavao dane…

Iznova i iznova gledala sam spot pesme „Ruthless“, benda The Marias, koji je moje novogodišnje otkriće i već se videla na palubi jedrilice usred zime. Čak sam kupila jaknu nalik pevačici iz spota i za nju dobila kompliment u pošti od žene koja je govorila stranim jezikom, mada sam prilično sigurna da nije bilo do jakne…

Jednostavno, život je tih dana poprimio najfinije obrise – iznenadnog „dobar dan“ od nepoznatih prolaznika, avanture koju predstavlja iščekivanje tog, prvog susreta u novoj 2020. godini. A muzika saksofona zgodnih muzičara s glisera iz spota prati u pozadini.

Pronalazim svoj Facebook status iz tog perioda: Definicija onog što je važno u životu. More, čak i zimi. Hrskavi osećaj iščekivanja. I duša saksofona da doda iskru svakodnevnom sanjarenju. On najbolje oslikava letargičnost uma u tim divnim danima.

Ipak, kako to obično biva kada se previše uživite u neki film, dešava se da preskočite neke bitne ukazivače na moguće strmoglavljivanje.

Nisam smatrala nimalo čudnim što moja novogodišnja himna nosi naslov: „Nemilosrdno“. Čak i najoštrije reči izgovorene sanjivo, uz pratnju opčinjujuće muzike na tren bi zavarale i mnogo iskusnije.

Nemilosrdno je kada vam se otrgnu slike krstarenja usnulim zimskim vodama protivno vašoj volji. Nemilosrdno kako neki susreti ne ispadnu onakvim kakvim smo ih zamišljali. Nemilosrdno kako se u drugima topljenje odigra daleko od vaših slutnji. I kako ih verovatno nikada nećete dotaći u potpunosti, na način na koji ste priželjkivali.

Foto: Pexels

U doba topljenja otopi se i osoba koja ste nekad bili, a pred vama stvori neka pomalo tužnija, ali kojoj je naizgled sve jasno. Koja svet promatra opreznije, uzdržanije. Ali koja i dalje nosi jaknu iz spota. I u kojoj tinja muzika saksofona.

Foto: Pexels


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
12
Predivno
Super Super
6
Super
Ivana Dinić

Ivana Dinić je studentkinja treće godine medjunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka, a piše veći deo svog slobodnog vremena. Uživa u otkrivanju novih, inspirativnih muzičara, posećuje pozorišta i putuje kad god ima priliku za to (čak i na male distance). San joj je da jednog dana objavi knjigu, a do tada osluškuje i zapisuje sve one priče za koje joj se učini da žele da budu ispričane.