Samostalna izložba umetnika Konstantinosa Patelisa Milićevića pod nazivom “Nigde određeno”, prva je postavka u novoj, 57. izlagačkoj sezoni Galerije Doma omladine Beograda.

Biće otvorena u utorak, 18. januara u 19 časova, a posetioci će moći da je posete do 30. januara. Kustoskinja izložbe je Jovana Trifuljesko. Ulaz u Galeriju DOB je slobodan, radno vreme od utorka do subote je od 12:00 do 21:00, nedeljom od 12:00 do 18:00, a ponedeljkom Galerija ne radi.

Izložba “Nigde određeno” predstavlja svojevrsnu aluziju na univerzalnost problema kojima se umetnik bavi. U ovom neodređenom mestu gde smo nemoćni pred birokratijom, otuđeni jedni od drugih, ali i od sebe samih, tamo gde se igramo da je sve u redu, Konstantinos Patelis Milićević preuzima ulogu aktivnog posmatrača. Hipersenzitivan na svoje okruženje, on izdvaja scene iz gradskog prevoza, sistemske frustracije i globalne probleme, koji su puka svakodnevnica velikom broju ljudi. Njegovi radovi imaju potencijal da dotaknu sve nas, i ukazuju na teme koje se svih nas tiču. Najčešće polazeći iz ličnog iskustva, anegdotalnog i sirovog, kroz transformaciju dela, oni polako postaju primenjivi na svakoga.Situacije za koje verujemo da samo moramo nekako da preživimo, stvari koje se nemo trpe, Konsantinos Patelis Milićević slaže u jedan koncept koji je lak za razumevanje, duhovit, ali uvek kontemplativan. Dajući postament i velike razmere malim stvarima na koje smo svi već navikli, on nas navodi da razmišljamo o strukturi društva u kojem se nalazimo i o (ne)mogućnosti izlaza. Bespomoćnost i preopterećenost koju čovek oseća u savremenom svetu, nemogućnost pronalaska rešenja i odgovora, odražavaju se kroz anksioznost, tugu, bes. Po definiciji, ovo su izuzetno teške emocije, ali kao kontratežu Konstantinos svojim šaljivim pristupom, ostavlja utisak lagodnosti i jednostavnosti koji se oseti pri susretu sa njegovim radovima. Umetnička dela koja stvara nisu namenjena da teškom rukom obruše realnost na nas, nego suprotno, ona su tu da realnost učine podnošljivom. Nigde određeno, zapravo predstavlja mesto gde prestaju nacionalne podele, kulturološke nesuglasice i granice zemalja. To je mesto univerzalnih problema koji nas spajaju. Gde god da živimo, faliće nam jedan papir kada krenemo u birokratski boj, pitaće nas odakle smo i čiji smo, pomagaće nam i odmagaće nam. Ono što čini ove radove posebnim je što nisu vezani za jednu naciju, jedan identitet. Oni su globalni u svom sagledavanju nepravde.

Konstantinos Patelis Milićević – Bonton

Konstantinos Patelis Milićević rođen je 17.6.1997. u Iraklionu na ostrvu Krit u Grčkoj. Diplomirao je 2020. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na Vajarskom odseku u klasi profesora Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića. Završio je Master studije 2021. godine na istoimenom fakultetu. Trenutno je student interdisciplinarnih master studija, smer Umetnost i dizajn video-igara na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.  Dobitnik je nagrade za skulpturu „Sreten Stojanović, profesor ALU“ 2021. godine. Koristi se skulpturom kako bi na satiričan i ironičan način predstavio, često bolnu svakodnevnicu. U svojim radovima on se bavi aktuelnim društvenim problemima, ali i samorefeleksijom, međuljudskim odnosima i identitetom. U radu kombinuje raznovrsne materijale poput metala, kamena, gipsa, drveta, ali i već gotove predmete iz svakodnevnog života koje obrađuje shodno temi.Učesnik je brojnih grupnih izložbi i likovnih kolonija u zemlji, a neke od njih su: 2021 – VI InterAkcija, Galerija Doma omladine Beograda (grupna); 2021 – ,,Manako“, Galerija Kolarčeve zadužbine, Beograd (samostalna); 2021 – VI InterAkcija, Galerija MSURS, Banja Luka, Republika Srpska (grupna); 2021 –  Izložba radova nagrađenih studenata Fakulteta likovnih umetnosti za školsku 2020/2021. godinu; 2021 – „49. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu“, Galerija Doma omladine Beograda (grupna); 2021 – „XXI bijenale studentskog crteža Srbije“, Dom kulture Studentski grad, Beograd; 2021 – „Masterpieces“, U10, Beograd (grupna); 2019 – Likovna kolonija, Tršić (grupna); 2019 – Likovna kolonija, Grocka (grupna); 2019 – „Šta će biti posle?“,  6. H festival, Beograd (grupna); 2019 – „Real presence“, Magacin, Beograd (grupna); 2019 – „U dodiru sa“, Muzej savremene umetnosti, Beograd (grupna); 2018 – „47. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu“, Galerija Doma omladine Beograda (grupna).

Podsetimo, konkurs Galerije Doma omladine Beograda za 57. izlagačku sezonu je održan u periodu od 1. juna do 2. jula 2021. godine. Bio je otvoren za samostalne umetnike/ce do 40 godina starosti i kustoske izložbe/izložbene projekte iz zemlje i inostranstva. Konačnu odluku o izabranim projektima za izlaganje u Galeriji je doneo Savet Galerije Doma omladine Beograda. Na konkurs je pristiglo 98 prijava, od kojih je Savet Galerije doneo odluku o odabiru 24 projekta, koja će činiti izlagačku sezonu za 2022. godinu.

Članovi Saveta Galerije Doma omladine Beograda radili su u sastavu: Predrag Damjanović, umetnik; Saša Janjić, istoričar umetnosti i nezavisni kustos; Marko Lađušić, umetnik i redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu; Ana Veljković, programska savetnica za savremeno kulturno i umetničko stvaralaštvo, predstavnica Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Marta Marković, urednica likovnog programa Doma omladine Beograda. Kriterijumi kojima su se vodili članovi Saveta Galerije su: očuvanje identiteta Galerije DOB, usklađenost sa misijom i programskim ciljevima Doma omladine Beograda, rad prema i u skladu sa pravilnikom rada Galerije, podrška, podsticanje i afirmacija umetnika najmlađe generacije, jasan, razrađen i uobličen koncept, izražajan, zreo, celovit, inovativan i osoben vizuelni umetnički jezik, i usklađenost koncepta i forme umetničkog rada/projekta.

Umetnice/i koji će izlagati u Galeriji Doma omladine Beograda tokom naredna tri meseca su:
Teodora Stojanović: “Dostojno Dostojevskog” / 1-13. februar 2022. 
Aleksandra Đukić: “Blue narcissus” / 14-27. februar 2022.
Anja Tončić: “Parallax” / 1-13. mart 2022. 
Sara Masnikosa: “Outside, such a lonely place” / 15-27. mart 2022. 
Milan Kujundžić: “Promenljiv 7915086874” / 29. mart-10. april 2022.  

Foto: Konstantinos Patelis Milićević – La Dolce Vita


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
2
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
1
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
2
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.