January 15, 2020

Njujork: Katarina Radivojević dobila nagradu “U DUHU TESLE”

U subotu 11. januara 2020. godine u Hotelu New Yorker, u srcu Menhetna, Teslina naučna fondacija (TNF) u saradnji sa Generalnim konzulatom Srbije u Njujorku, osmi put, održala je konferenciju pod nazivom U DUHU TESLE.

U jutarnjem programu koji je vodila Lana Ašanin predstavile su se brojne Tesla organizacije i pojedinci koji su uradili nešto značajno u domenu promocije Teslinog života i dela. Između ostalog prikazan je i odlomak iz romana “Nina od Arabije” o Tesli i Mark Tvenu koji čita glumac Nenad Nenadović.

Program vodile Katarina Radivojević i Lana Ašanin / Foto: Milica Savić

Konferenciju o Tesli pratila je i umetnička izložba posvećena Tesli sa umetnicima koji su napravili najbolje radove u proteklih 12 meseci. A nastupila su i folklorna društva “Opančići’  iz Ridžvuda i “Drina” iz Patersona.

U večernjim satima održan je susret Teslin Narod, panel diskusija u organizaciji TNF i Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku, a program je vodila Katarina Radivojević, jedna od najpopularnijih srpskih glumica. Olgica Vlačić, konzul RepublikeSrbije u Njujorku učestvovala je na panelu.

Katarina Radivojević je organizovala i osmislila panel sa Marijom Tomić, koji je bio u večernjim satima.

Moše Mana (Moishe Mana) sa Katarinom i Lanom na 8. Tesla konferenciji u Njujorku /Foto: Milica Savić

Specijalni gosti ovogodišnje konferencije bili su dr Branimir Jovanović, dugogodišnji direktor Muzeja Nikola Tesla u Beogradu, jedan od najvećih poznavalaca Teslinog lika i dela, i Moše Mana (Moishe Mana), američki biznismen rodom iz Izraela, koji već više od 35 godina razvija posao u oblasti dokumentacione tehnologije, medija i zabave. 

Teslina naučna fondacija iz Filadelfije ih je obojicu nagradila medaljama Teslinog naroda. 

Inače, Moše Mana (Moishe Mana) pomaže Tesla muzej u Beogradu već 6 godina.

Slikarka iz Los Anđelesa Sara Radovanović dobitnic je nagrade za najbolje delo na temu Tesle u prethodnoj godini, a illustrator Rene Mej (Rainie May) za najbolju ilustraciju u istom periodu. 

Dobitnici nagrade “U DUHU TESLE” (Tesla Spirit Award) za 2019. godinu su glumica Katarina Radivojević, direktor obrazovanja Tesline naučne fondacije Ešli Redfern (Ashley Redfearn), novinar i publicista iz Kanade Marina Bulatović, producent Sava Sajko (za dokumentarni film o Tesli i Pupinu) i glumica i TV lice iz Njujorka Lana Ašanin.

Foto: Milica Savić (Director of Art & Technology Tesla Science Foundation)