January 28, 2022

NKN 22: Zagrevanje 30. januara u parku „Među brezama”

Novo kulturno naselje Vas poziva na prvi otvoreni događaj i akciju u ovoj godini pod nazivom NKN 22: Zagrevanje u nedelju 30. januara sa početkom od 15 časova. Lokacija je park „Među brezama” u ulici Bate Brkića 24 sa dvorišne strane u Novom Sadu.

“Pozivamo sve komšije da nam se pridruže na radnoj akciji čišćenja parka, lakiranja i popravke mobilijara i postavke krova na Binaciklu. Objekat Binacikl je otvoren 30.12.2021. i on predstavlja parking za bicikle i binu na kojoj su planirani različiti kulturno-umetnički sadržaji tokom 2022. godine”, navodi se u saopštenju.

Nakon radne akcije, od 17 časova, prisutni će imati priliku da prisustvuju otvaranju izložbe „Okovi od prašine”, umetnika Dušana Mitića, u Galeriji nadomak parka u ulici Braće Dronjak 15 sa dvorišne strane.

Ova likovna postavka je nastala početkom 2021. godine i predstavlja uzorak iz bogatog umetnikovog istraživanja koje je nastalo spontano i bez posebnih pretenzija, prateći unutrašnju potrebu za distanciranjem od nametnutih tenzičnih kampanja savremene političke i distopijske stvarnosti. Ovo je kontinuirana slikarska igra u tehnici bliska grafici, i kako autor kaže, sa uvek iznenađujućim ishodom.

Od 18 časova u parku Među brezama na sceni Binacikl biće organizovana promocija romana  novosadskog pisca Siniše Tucića „Popino prase”, a koji je izdao Zenit Books.

Ovaj roman je pored 16 drugih naslova uvršten u uži izbor za ovogodišnju NIN-ovu nagradu. Radnja se odvija u Novom Sadu devedesetih godina, jednim delom i na Novom naselju, a glavni junak romana jeste autor, tada trinaestogodišnjak koji proguta – popino prase. U razgovoru učestvuju autor Siniša Tucić i urednik izdanja Marko Srdanović.

Nakon promocije od 19 časova, građani će imati priliku da poslušaju koncert dua, Nemanje Teofanovića i Rastka Zekića u izvedbi eksperimentalne muzike.

Ulaz je slobodan.

NKN 22: Zagrevanje je još jedna od aktivnosti i projekata u sklopu višegodišnje inicijative Novog kulturnog naselja da ovaj deo Novog Sada dobije Kulturni centar. Ova aktivnost prikazuje fokus rada organizacije u 2022. godini koji se temelji na kreiranju i aktivaciji novih, neotkrivenih javnih prostora za izvođenje kulturno-umetničkih programa, koji će u perspektivi formirati model disperzivnog kulturnog centra. Krajem prošle godine, formiranja su dva nova prostora a to su bina u parku Među brezama i Galerija u zgradi Braće Dronjak 15.

Foto: Promo