U okviru ovogodišnjeg 53. Bitef festivala u beogradskom tehno klubu Dragstor 22. septembra od 22 i 30h nastupa ansambl No Borders Orchestra.

No Borders Orchestra je ansambl koji čine najbolji profesionalni muzičari sa prostora bivše Jugoslavije, s misijom stvaranja izvrsne muzike, rušenja granica i širenja sveobuhvatne svesti o društvu.

Na programu su nova dela pet najuzbudljivijih mladjih kompozitora iz našeg regiona: Darije Andovske iz Skoplja, Drinora Zymberija  iz Prištine, Davora Branimira Vinczea iz Zagreba, Danijela Žontara iz Sarajeva i Draška Adžića iz Beograda. Njihove nove, savremene, eksperimentalne kompozicije inspirisane su Berghainom, njegovim transgresivnim techno zvukom – i slobodom kao načinom života. 

Komunicirajući sa savremenim techno zvukom, kompozitori kombinuju žanrove, prevazilazeći medje između različitih muzickih stilova. Rezultat je novi i sveži zvuk bez granica koji slavi nove puteve i mogućnosti.

Foto via Preventer

Nastup ansambla na 53. Bitef-u deo je Evropske turneje pod nazivom B Matinee. U okviru ove turneje do sada su održani koncerti na KotorArt festivalu, u Prizrenu, Sarajevu, na Mariborskom festivalu, kao i u Laubi u Zagrebu.

Nakon beogradskog nastupa, No Borders Ochestra turneju zatvara nastupom u jednom od najpoznatijih klubova na svetu  – Berghainu u Berlinu, a u okviru festivala Month of Contemporary Music. 

Cilj ove NBO turneje jeste da objedini savremenu klasičnu muziku i klupsku kulturu, kao i da poveze savremene kompozitorke i kompozitore sa Balkana. Takođe, turnejom B Matinee obeležava se trideset godina od pada Berlinskog zida, čime se sugeriše i slavi rušenje zidova između klasične i klupske muzike.

Ulaz na koncert je slobodan.

Foto via Preventer


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.