Prestižno američko Nacionalno udruženje filmskih kritičara proglasilo je dramu “Nomadland” rediteljke Kloe Žao najboljim filmom 2020. godine, saopštilo je to udruženje.

Udruženje je 1966. osnovao Džo Morgenstern, sedište mu je u Njujorku, a čini je više od 60 najboljih filmskih kritičara iz raznih američkih listova i časopisa, među kojima su Njujorker, Los Anđeles tajms, Njujork tajms i Vol strit džurnal.

“Nomadland” je, po izboru NSFC-a osvojio nagradu za najbolju režiju, koju potpisuje Kloe Džao, za najbolju glavnu žensku ulogu, koja je pripala Francis Mekdormand.

Šezdesettrogodišnja Mekdormand glumi ženu koja gubi sve u velikoj krizi 2008, spakuje stvari u svoj automobil i odlučuje da živi nomadskim životom, vozeći se američkim zapadom nakon ekonomskog sloma maloga grada.

Nagrada za najboljeg glumca po mišljenju Udruženja pripala je Britancu Delroju Lindu (68), koji glumi vijetnamskog veterana u ratnoj drami Spajka Lija “Da 5 Bloods”.

Bugarska glumica Maria Bakalova (24) osvojila je nagradu za najbolju sporednu ulogu u nastavku filma “Borat” Saše Barona Koena, a nagrada za najbolju mušku sporednu ulogu pripala je 73-godišnjem američkom glumcu Polu Račiju za ulogu u drami “Sound of Metal”.

Dokumentarni film “Collective” Rumuna Aleksandera Nanaua o strašnom požaru koji je izbio 2015. godine u noćnom klubu u Bukureštu, pri čemu su smrtno stradale desetine ljudi, Nacionalno udruženje filmskih kritičara proglasila je najboljim stranim filmom u 2020. godini.

Foto: Youtube/Printscreen


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.