Mlada i energična ekipa Reflektor teatra na nedavno održanoj konferenciji za medije najavila je početak nove pozorišne sezone pod sloganom “Opet sloboda.” Kroz čak četiri nove premijere, ali i već ustaljeni repertoar, Reflektor teatar u najuzbudljivijoj sezoni do sada nastavlja da kritički promišlja probleme današnjeg društva. A da “zajedno svetlimo u mraku” poziva i čitaoce Kulturnog kišobrana, za koje je obezbedio po dve besplatne ulaznice za svaku od najavljenih predstava.  

Održana je konferencija za medije povodom predstavljanja nove pozorišne sezone Reflektor teatra, na kojoj su govorili glumac i direktor Marko Panajotović, kao glumac i član Upravnog odbora, Đorđe Živadinović Grgur.

Prošla sezona, epidemija i položaj pozorišta u državi predstavila je jedan veliki izazov kako za celu nezavisnu scenu Beograda i Srbije, pa tako i za sam Reflektor teatar koji ni ovoga puta nije sedeo skrštenih ruku i svoje aktivnosti prilagodio je situaciji, kreiranjem brojnih digitalnih sadržaja na različitim online platformama, ali i održavanjem redovnog pozorišnog repertoara kada je to bilo moguće, uz poštovanje epidemioloških mera.

 „Ove godine osmišljeni su novi projekti i sa nestrpljenjem očekujemo da vam ih predstavimo. Imali smo tešku sezonu, nije bilo finansijskih donacija. Sezonu počinjemo sa repertoarom od četiri predstave, prva po redu biće „Muskarčine“ koja ulazi u devetu godinu izvođenja, a zakazana je za 14. februar“, kaže direktor Panajotović.

Event događaja: https://www.facebook.com/events/3239517612815113/

Predstave Reflektor teatra se bave važnim socijalno-političkim pitanjima, imaju glasnu poruku, edukativne su i pomažu unapređenju ljudske svesti. To sve nudi i predstava „Sumnjivo lice“ koja nam otvara oči ukazom na politički sistem u zemlji i eventualnoj borbi protiv istog, a zakazana je već za 25. Februar na Dorćol Platz-u.

Na koji način će ove godine zasijati svetla Reflektora objašnjava njen direktor: „Sezona se zove „Opet sloboda“, imaćemo čak četiri nove premijere, to je dosta ambiciozan plan, ali imamo kapaciteta i smatram da ćemo imati sjajnu sezonu.“

Najavljujući novu sezonu pod sloganom “Opet sloboda”, Panajotović i Grgur predstavljaju i nove projekte – prvi je rad na predstavi koja se tiče upravo slobode, kako lične tako i političke a premijera nas očekuje u maju. Sledeća premijera zakazana je za septembar a tiče se Ustava i prava građana. U decembru se Reflektor teatar bavi pitanjem ekologije i zagađenja vazduha, pa direktor i sam pita “da li imamo predstavu o zagađenju vazduha u Srbiji?”

Novosti i lepe vesti u pozorištu tiču se i povratka Minje Bogavac koja sprema autorski projekat pod nazivom “Mrzim pozorište”. „Drago mi je što je opet sa nama, predstava prikazuje njeno iskustvo u pozorištu i pozorište kao umetničku formu koja se bori protiv određenih anomalija u društvu“, priča Panajotović.

Reflektor teatar uvodi još jednu novinu: donacije građana i građanki kao podrška nezavisnom pozorištu, putem Patreon aplikacije.

Poslednja poruka ove konferencije predstavlja bolju godinu, bolje sutra, i bolji položaj kulture i pozorišta  pod sloganom „Hajde da svi zajedno svetlimo u mraku.“

Ulaznice: Priliku za osvajanje besplatnih karata za sve predstave, počev od “Muškarčina”, 14.2.2021. imaju svi čitaoci na Instagram profilu kulturni_kisobran!  

Foto: Nemanja Jovanović


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
5
Super
Ivana Dinić

Ivana Dinić je studentkinja treće godine medjunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka, a piše veći deo svog slobodnog vremena. Uživa u otkrivanju novih, inspirativnih muzičara, posećuje pozorišta i putuje kad god ima priliku za to (čak i na male distance). San joj je da jednog dana objavi knjigu, a do tada osluškuje i zapisuje sve one priče za koje joj se učini da žele da budu ispričane.