Tektonske promene koje je korona virus uneo u način na koji celi svet funkcioniše, promenio je ritam rada umetnika i bendova. Upustiti se u novi projekat u vreme kada sve staje, ili bar uzima dužu pauzu, možda bi izgledalo kao smela ideja – za Wonder Strings ovo je bio “poziv koji se ne odbija”. Ispravnost lične vizije je muzički projekat interpretacije autorske muzike Aleksandra Gajića, ali i proslava 20 godina rada Wonder Stringsa.

Osam numera je u maniru world music žanra – tako je “Ispravnost lične vizije” kombinacija folklornih melodija različitih područja sa rok, latino i džez ritmovima, uz improvizaciju i autentičnu svirku Wonder Strings sastava.

Sve kompozicije potpisuje Aleksandar Gajić, kompozitor i violinista. Aleksandar je nekadašnji koncert majstor Simfonijskog orkestra RTS i član Beloti kvarteta, godinama unazad živi i stvara u Kanadi. Kao vrsan poznavalac gudačkih instrumenata, iz njih izvlači maksimum emocije, virtuoznosti i satire. Veoma duhovit u izrazu, a genijalan u muzičkim rešenjima.

Duboka poniranja u lično, uspomene, preispitivanje samog sebe, melanholija, satiričan i duhoviti osvrt na stvarnost oko nas… ako vas je ovo podsetilo na karantin ili tekuće okolnosti, ili pak izmestilo u neki drugi trenutak života, muzika će vas dodatno u tome ispratiti.

“Wonder Strings nas sa lakoćom uvlače u voz kojim ćemo otputovati ko zna gde. Čak iako ne znamo gde tačno idemo, mi im verujemo da je to neko lepo mesto. Za tu vrstu poverenja potrebno je umeće, iskustvo i prefinjenost. Slušajući njihovo izvođenje, jasno nam je da su te tri osobine tek početak niza koji ih čini drugačijim u odnosu na druge muzičare. Što se tiče ostalih karakteristika, najbolje je da taj niz nastavite sami, dok uživate u melodijama koje ove četiri devojke izvode“, poručuje Vladimir Skočajić Skoča.

Kompozicije su izazovne u tehničkom, ali i kontekstu interpretacije, specijalno ritmički i za međusobno uklapanje. Višegodišnja saradnja članica kvarteta ovde je došla do izražaja, pa su tako Mirjana Nešković, prva violina, Aleksandra Popović, druga violina, Ivana Uzelac, viola i Danijela Milutinović Nenić, violončelo još jednom pokazale svoje umeće. U snimanju albuma učestvovao je i perkusionista Aleksandar Radulović, „peti element“ benda. Producent je Ognjan Radivojević , a u pojedinim numerama svira i perkusije.

“Ispravnost lične vizije” je drugi CD u izdanju Wonder Stringsa, a dolazi pet godina posle albuma “Wonder, YU Rock!” na kom se nalaze obrade pop-rok hitova iz bivše Jugoslavije.

Foto: Nebojša Đokić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
4
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.