“Za mene je pozorište susret sa stvarnošću. Ja se sa odabirom ovih predstava mogu uključiti u društvo” – tako novi pozorišni festival u Novom Sadu – UPAD komentariše selektorka Marija Đurđević, studentkinja poslovne psihologije

Ona je jedna od 15 mladih selektora UPAD festivala koji u fokus stavlja društvenu inkluziju i razvoj publike iz marginalizovanih grupa, briše granice između profesionalnog i omladinskog, institucionalnog i vaninstitucionalnog teatra.

Festival pokreće Studentski kulturni centar Novi Sad, a deo je evropskog projekta “Be specACTive”, čiji je glavni cilj razvoj publike odnosno kreiranje takozvanih “aktivnih gledalaca” ili “selektora”. 

Ovaj festival nama mladima pruža priliku da delujemo u našem gradu, sada i ovde, da napravimo neke promene koje će uticati na sve nas kao društvo, da dođemo do nečeg kvalitetnog i dobrog”, priča Đurđević, koja se u selekciji, sa svojim kolegama, trudila da istakne omladinski teatar. Stoga će se u okviru festivala 5. novembra igrati predstava „Talas” u Novosadskom pozorištu, (gde se izvode i sve ostale predstave), a 8. novembra biće odigrana predstava gimnazije iz Lebana “Mrtvo more za početnike” u gimnaziji Laza Kostić.

Foto: Novi Sad 2021

Festival, koji daje prednost mladima, njihovim idejama, stavu i mišljenju, dolazi u trenutku pripreme Novog Sada za godinu titule Evropske prestonice kulture što je dobra prilika da mladi utiču na “buđenje” kulturne scene, kako ističu selektori.

“S jedne strane ljudi su ovde željni da vide neke novitete, a sa druge strane, mi mladi smo zaista srećni što možemo da učestvujemo u takvim projektima i festivalima i na neki način, bar što se tiče kulture, kreiramo prostor u Novom Sadu”, kaže selektorka Ivana Stojanović, master studentkinja arhitekture i urbanizma.

Osim uključivanja u kreiranje pozorišne scene buduće Evropske prestonice kulture, festival kreira i kritičko mišljenje mladih, kako kaže Anja Pejinović, studentkinja žurnalistike. Svako od mladih selektora imao je nekoliko predloga za predstave, među kojima je na kraju izabrano sedam društveno angažovanih, koje čine repertoar prvog festivala UPAD. 

“Istraživali smo svaku predstavu, želeli smo da one ostave utisak, da se o njima priča. Nakon svake predstave imamo debatu sa glumcima, rediteljima i publikom. Na taj način želimo da gradimo kritičko mišljenje kod mladih. Čini mi se da su oni marginalizovani i da se ne pitaju mnogo, zato ih mi sada pitamo“, priča Pejinović o selektorskom zadatku.

Foto: Novi Sad 2021

Kroz festival UPAD, kao i sam projekat “Be specACTive”, implementiraju se i evropske vrednosti, kao i dobra praksa, što je kontekst pripreme i razvoja kapaciteta za programe 2021. kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, kaže umetnički koordinator projekta, Bojan Milosavljević

“Projekat “Be specACTive” je četvorogodišnji projekat finansiran kroz program Kreativna Evropa, gde je uključeno 19 partnera iz 15 evropskih država, kao što su festivali u Dablinu, u Geteborgu, Univerziteti u Barseloni i Monpeljeu, dakle relevantne kulturne i obrazovne institucije. To je jedna praksa koju je festival Kilowatt iz Italije razvio i koju mi pokušavamo da implementiramo ovde, a koja se istovremeno primenjuje u 15 drugih evropskih gradova“, rekao je Milosavljević. 

Program festivala UPAD možete pogledati na OVDE.

Foto: Novi Sad 2021


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.