Novi roman Miše Mihajla Kravceva – „Velmer, raznosač ideja, ili prostije rečeno – Anđeo slučajnosti“, izašao je iz štampe u izdanju Derete i biće predstavljen na 64. Sajmu knjiga u Beogradu.

U četvrtak, 24. oktobra 2019. od 18 do 20 časova, na štandu Derete, autor će potpisivati roman i družiti se sa čitaocima.

Miša Mihajlo Kravcev, pisac i slikar, autor je veoma zapaženog romana „Proleće jednog lava“, takođe u izdanju Derete, koji je čak poređen sa romanom „Mali princ“, Antoana de Sent Egziperija, a koji je Miša napisao u jednom dahu sa 19 godina.

Foto: Miša Mihajlo Kravcev

„Velmer, raznosač ideja, ili prostije rečeno – Anđeo slučajnosti“, takođe je napisan u njegovoj ranoj mladosti, 1983-će, godinu dana posle „Proleća jednog lava“ i prvi put će na nagovor izdavača biti predstavljen široj javnosti pod tim nazivom.

Sam roman je pitka i topla, ali duboka i suštinska bajka o tome kako nastaju i odakle dolaze ideje i o značaju svih tih naizgled malih trenutaka, koji zapravo određuju dalje tokove života ili čitave sudbine, na način, da se ova knjiga inspiracije jednostavno čita u dahu.

Iako je ovaj roman nastao u slično vreme i u sličnom raspoloženju kao i „Proleće jednog lava“, ipak nije napisan za samo nešto više od 24 časa, kao što je to bio slučaj sa Lavom, ali je takođe pisan u velikom naletu inspiracije i sa jednako naglašenom emocijom.

Knjigu je uredio Aleksandar Šurbatović.

Zvanična promocija ovog dela, na kojoj će novinari i svi zainteresovani moći da postavljaju pitanja i saznaju više od samog autora, biće održana 9. decembra 2019. u 19 časova u prostoru bivšeg Eurosalona, ul. Kralja Milana 2, ugao sa Andrićevim vencem, gde će u to vreme trajati izložba slika Miše Mihajla Kravceva, povodom njegove slikarske monografije, takođe u izdanju Derete.

Miša Mihajlo Kravcev o romanu:

U pitanju je vrsta romana možda na granici sa bajkom, ali realnom bajkom o realnom životu koju svi mi preživljavamo i koja pripada svima nama. Iako su svi naši životi i sve što nam se dešava, bajka, onda je i ovo jedna uobičajena bajka, a ako su naši životi realni i postoje, onda je ovo roman o realnim životima i događajima.

Ovo je roman o životu, vremenu, svim onim naizgled nebitnim i sićušnim slučajnostima, koje toliko neumoljivo određuju dalje tokove svega.

Radnja romana kroz poglavlja – sekvence, prati čitave živote glavnih likova, a ustvari govori o samim idejama, ko su i šta su one i odakle i kako nam dolaze.

Svaku od tih sekvenci, ili poglavlja, pisao sam namerno, svaku u različitom književnom stilu, ne bih li i na taj način bolje dočarao radnju i atmosferu i bolje dao sam ritam romana, tako da mislim da će u „Velmeru, raznosaču ideja“ moći da uživaju i oni rafiniraniji poštovaoci baroknog stila, kao i oni drugi, željni brže akcije i radnje.

Ideja za ovaj roman nastala je u istom periodu kao „Proleće jednog lava“, godinu dana kasnije i Velmer je pisan sa jednakom inspiracijom, Tada mi se veoma dopalo da na taj način dodirnem i predstavim sve ono neuhvatljivo i neopisivo, sva ona suštinska pitanja u nama, kao i sve ono što spada u logos  vremena i postojanja, što je za nas smrtne ljude, ponekad toliko nedokučivo.

Za razliku od prvog romana, koji je štampan, izvorno, kako je i napisan, te 1982-te, „Velmer, raznosač ideja“ je blago dorađen i dopunjen 2016-te.

Zbog svega ovoga sam siguran da će se Velmer, raznosač ideja, mnogima dopasti i da će ga čitati sa uživanjem, isto kao što su i Proleće jednog lava ” – ističe autor.

Foto: Miljana Miletić/Kulturni kišobran


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
1
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.