U saradnji dve Evropske prestonice kulture, Novog Sada i Matere, na Internacionalnom festivalu alternativnog i novog teatra – Infant 29. juna biće izvedena predstava „Human shame“ („Ljudska sramota“) u 21 čas u Pozorištu mladih. Ulaz je besplatan.

Predstava, na kojoj su radili umetnici okupljeni oko #reteteatro41, istražuje temu stida i sramote, kako onih ličnih, tako i kolektivnih. Predstava je interdisciplinarnog karaktera i povezuje ples i glumu, a većim delom je inspirisana pričama zatvorenika, koji se na različite načine suočavaju sa stidom. Pokreću se pitanja sramote koju pojedinac oseća iz različitih razloga – zbog svog izgleda, porodice, porekla, neuspeha, različitosti…

Predstava se poigrava iznenadnim elementima i kontaktom sa publikom, istražuje koncept individualnog i zajedničkog performansa, pretvara telo u priču.

Svaka izvedba predstave razlikuje se u zavisnosti od mesta i publike kojoj se prikazuje.

„Happy Manif: Sunčana strana plesa“ – da publika postane izvođač


„Happy Manif: Sunčana strana plesa“ / Foto: Novi Sad 2021

Dva novosadska parka, Futoški i Dunavski u nedelju 30. juna pretvoriće se u podijum za ples.

Bez obzira da li ste se nekada bavili tom vrstom umetnosti ili samo uživate da se prepuste muzici i pokretu, svi su dobrodošli da učestvuju u plesnom performansu „Happy Manif: Sunčana strana plesa“ u okviru festivala Infant, u saradnji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i Francuskog instituta u Srbiji. Događaj je besplatan, a program je prilagođen za decu stariju od 7 godina uz prisustvo roditelja.

U dva termina, od 10.30 u Futoškom parku i od 18.30 u Dunavskom parku, gostujući koreografi David Rolan i Valerija Đuga vodiće taj performans tako što će pozivati publiku da im se pridruži u plesu, sledeći instrukcije na srpskom jeziku koje slušaju preko slušalica, oponašajući pokrete jednog ili drugog koreografa.

Plešući, učesnici će zapravo uživati u prirodi i uspostaviti vezu sa njom, što je jedan od ciljeva plesnog performansa „Happy Manif“ koji se uvek odigrava u prirodnom okruženju – parkovima, šumama, na poljima. Performans će, publiku koja postaje izvođač, povesti kroz istoriju plesa, od klasičnog baleta do savremenog plesa.

Ovo gostovanje se realizuje  uz podršku programa Teatroskop, čiji su osnivači Francuski institut, Ministarstvo kulture Republike Francuske i Ministarstvo za evropske i spoljne poslove Republike Francuske.  

Više informacija možete pronaći na linku: https://bit.ly/2XZMQWz

Foto: “Human shame” / Novi Sad 2021


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
1
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.