Svako od nas ima super moć – to je ideja vodilja novog programa „Supermoćni“, koji počinje 24. novembra i traje do 3. decembra, sa završnicom na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Više od 35 događaja – izložba, radionice, performansi, projekcije filmova, koncerti i obuke promovisaće otvorenost, inkluziju i pre svega ideju da svako poseduje talenat koji treba podeliti sa drugima.

U saradnji 30 lokalnih organizacija, prevashodno aktivnih udruženja osoba sa invaliditetom, koje je povezao „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ biće predstavljeni različiti talenti odnosno supermoći: crtanje, igra, gluma, pevanje, ručni rad, film, lutkarstvo, slikanje, sviranje, informisanost. 

Program će se odvijati u čak tri prostora za kulturu – kulturnim stanicama Svilara i Eđšeg i novootvorenom Kutku za kulturu na Slanoj bari.

Određeni programi govornog tipa biće na znakovnom jeziku, dok će takođe pojedine projekcije filmova pratiti audio deskripcija.

Supermoćni orkestar Dobri ljudi / Foto: Novi Sad 2021

Program „Supermoćni“ u kulturnoj stanici Svilara (Đorđa Rajkovića 6b) otvara izložba „Trenutak u hodu i letu” u 18.30 časova koja predstavlja radove dece iz ŠOSO „Milan Petrović“, nastale u okviru likovne kolonije održane u Edukativnom kampu Čenej i objektu škole na Novom naselju.

U 19 časova počinje Impro veče u okviru kog će zajedno nastupiti soundbeam orkestar „Dobri ljudi“ i novosadski rege sastav Killo Killo banda. Soundbeam orkestar „Dobri ljudi“, nazvan po muzičkom uređaju na bazi senzorske tehnologije, nastoji da poboljša senzibilitet zajednice prema osobama sa invaliditetom ili ometenih u razvoju i već šest godina aktivno kreira i izvodi različite muzičke sadržaje, uglavnom sopstvene bluz i džez improvizacije ili ambijentalne pasaže.

U 20 časova biće izvedena monodrama „Nebeski divan Toše Ačanskog“, koju izvodi Bojan Živanović, član udruženja građana „Vera ljubav nada“ i sekcije tog udruženja „Teatra dobrih vibracija“. Predstava je bazirana na priči Toše Ačanskog sa Salajke, koji je u rat otišao kao mobilisani vojnik Austrougarske, i jedan je od mnogobrojnih  srpskih vojnika koji su nestali na Solunskom frontu i vode se kao N.N. na Zejtinličkom vojničkom groblju. 

Kulturna stanica Eđšeg (Antona Čehova 4) program „Supermoćni“ započinje operom za decu „Pčelica Dana“ kompozitora Petra Jovanovića, a koju organizuje udruženje umetnika „Visoko C“ 24. novembra u 11 sati. U pitanju je kratka priča namenjena deci uzrasta od 2 do 9 godina. Opisuje jedan divan radni dan pčelice Dane, koja skuplja med i brine se o živim bićima na cvetnoj livadi, u čemu joj pomaže leptirić Šarko. Zaplet nastaje kada se pojavi bumbar Beda koji otme sav sakupljeni med i zarobi pčelicu Danu. 

Supermoćni Izložba/ Foto: Novi Sad 2021

„Supermoćni“ u Kutku za kulturu (Sentandrejski put 106b) takođe kreću 24. novembra Radionicom pletenja prstima od 16 do 19 sati koju organizuje udruženje za cerebralnu paralizu „Sunce“ i udruženje građana „Teatrilo”. Ako želite da učestvujete, možete se prijaviti OVDE.

Program „Supermoćni“ obuhvatiće i Obuke iz osnova pristupačnosti za zaposlene u ustanovama kulture i organizacije sa ciljem unapređenja znanja iz oblasti pristupačnosti i razmene iskustva o primerima dobre prakse i izazovima sa kojima se susreću u pogledu unapređivanja pristupačnosti u ustanovama kulture, za sve potencijalne korisnike.

Prijave za obuke su ovde i traju do 24. novembra do 16 časova.

Foto: Novi Sad 2021


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
4
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.