Novi mural, plesni performans, vizuelna umetnost, koncert, svetski, domaći i lokalni umetnici  – Novi Sad preplitanjem različitih vrsta umetnosti poslednjeg vikenda u ovoj godini pravi uvod u predstojeći Doček 2020. kao i 7528. godine

„Dva događaja koja će biti održana za vikend predstavljaju uvod u našu art kampanju, odnosno nešto ka čemu mi pokušavamo da idemo, a to je da u krajnjem ishodištu Doček ne bude samo muzički već i umetnički line up“, najavila je umetnička direktorka Dočeka, Milica Stojšić. 

U duhu te ideje, Novi Sad će dobiti novi mural, na kom će raditi umetnica TKV. Više od jedne decenije umetnica „ostavlja“ svoje radove na ulicama Beograda, a pored impresivnog staža, dugog za sve one koji stvaraju umetnost na ulici, ljubitelji street art-a i mediji je iznova otkrivaju i predstavljaju kao nosioca novih, svežih ideja na naše ulice.

Jedna takva pronaći će se na zidu u Poštanskoj ulici, u samom centru Novog Sada, gde će u nedelju, 29. decembra, povodom završetka murala, biti organizovan pop-up koncert sa početkom u 20.21 čas.

Nastupiće novosadski sastav Gift koji donosi zvuke britanskog roka iz ’80. i ’90. godina i hitove svetskih izvođača među kojima su David Bowie, Depeche Mode, Morrissey, The Cure, Placebo, Suede, Pulp… 

Subota uveče, 28. decembar, rezervisana je za plesni performans TEST 1-5sa početkom u 20:21 časova, u samom centru Novog Sada, u dvorištu Hotela Vojvodine. Performans će realizovati ekipa okupljena oko Edukativno istraživačkog plesnog projekta Pokretnica., a bavi se temama traženja, otkrivanja i sakrivanja u odnosu na telesni doživljaj, zvuk i prostorne okvire u kojima se telo nalazi. 

*Pokretna kulturna stanica otkriva: Zašto je Doček u Novom Sadu poseban

Deo oba događaja biće i pokretna kulturna stanica “Karavan“, koja ove nedelje kreće u svoju avanturu predstavljanja Dočeka po čitavom gradu, a u okviru koje će se prodavati ulaznice za Doček 7528. 

U subotu, 28. decembra Karavan će biti kod Hotela Vojvodine od 19 do 22 sata, a u nedelju, 29. decembra u Poštanskoj ulici od 18 do 21 čas. 

*Jeste li spremni za Doček 7528. godine?

Kroz Doček 2020. i 7528. godine Novi Sad ponovo povezuje dve Nove godine, dva računanja vremena, dva kalendara, dva pisma, dva koncepta, podiže kapacitete kreativne industrije i slavi jedinstvo različitosti buduće Evropske prestonice kulture. Spajanje vizuelne umetnosti i muzike, kao univerzalnih jezika koje svi razumemo, izdvaja Doček, a samim tim i Novi Sad kao grad koji će Novosađanima i gostima grada pružiti jedinstven audio-vizuelni doživljaj. Poseban vizuelni identitet i dizajn pružiće novo iskustvo uživanja na koncertima domaćih, regionalnih i svetskih zvezda, najrazličitijih žanrova. 

Podsećamo, svi događaji u okviru Dočeka 2020. biće besplatni, u centru grada, na otvorenom i trajaće tokom čitavog dana, dok će Doček 7528. biti u zatvorenim prostorima, širom grada, u večernjim satima. Ulaznice po promotivnim cenama su u prodaji do 23. decembra.

Foto: Novi Sad 2021


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
4
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.