Sprsko narodno pozorište otvara „Pozornicu pod zvezdama” koja će trajati četiri nedelje!

Mesec dana operskog i dramskog programa počinje 4. juna, na krovu TC Promenada.

Program otpočinje dečijom nedeljom i operom za decu „Čarobna frula“ (dva izvođenja, od 18 i 20h).

Nakon toga sledi takozvana rok nedelja tokom koje je na repertoaru hit predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, kao i memorijalno izvođenje rok opere u slavu nedavno preminulom pijanisti Aleksandru Banjcu, sa brojnim gostima.

Sledi filmska nedelja, koju pokreće bioskop Cineplexx Promenada, nedeljom filmskih klasika, kao i izložbom filmskih rekvizita u Tržnom centru, a finale će biti veliki koncert filmske muzike na samom krovu.

„Zvižduk u osam je omaž našem čuvenom filmskom kompozitoru Zoranu Simjanoviću koji je nedavno preminuo od posledica koronavirusa. To je muzika iz filmova uz koje smo odrastali, plakali, smejali se. Reč je o najpopularnijim kompozicijama iz srpske kinematografije i njihov veliki kvalitet je prepoznatljivost. Kao što su replike iz domaćih filmova ušle u svakodnevni govor i neiscrpno se ponavljaju, tako je i muzika postala antologijska. Muzikom koja ima umetničku vrednost a prati srpski film, želimo da se vratimo u neko sasvim drugo vreme i muziku smestimo u potpuno drugačiji ambijent. Nije ovo puki koncert, već iskustvo“, objašnjava dirigent, maestro Mikica Jevtić.

Filmsku nedelju pratiće odmah operska nedelja sa dva operska koncerta za sladokusce – Dolce vita i Operetske priče na zadatu temu.

„Reč je o dva zaista specifična koncerta. Oba možemo da stavimo pod serijal Priče na zadatu temu, budući da je koncert Dolce vita održan onlajn, bez prisustva publike. Operetske priče pak, naslanjaju se na pozitivnu notu kojom Dolce vita otvara nedelju, ali i na duboku vojvođansku tradiciju Opereta. 26. juna, imaće prilike da slušamo neke od najpoznatijih delova Slepog miša, Knjeginje čardaša i sličnih opereta koje su oduvek bile miljenici naše publike“, kaže direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Čitav program deo je redovnog, pre svega operskog, repertoara Srpskog narodnog pozorišta, jedino je lokacija nova. Kako kažu u Pozorištu, lokacija na otvorenom, omogućava veći broj publike u sasvim bezbednim uslovima, sa maskama i distancom i uz sve protokole i epidemiološke mere koje važe kako u pozorištu, tako i u tržnim centrima.

„Opere, pozorišne predstave i koncerti pobuđuju emocije, stvaraju uspomene, zbližavaju ljude, grade prijateljstva i ljubavi. Svi smo mi socijalna bića i imamo potrebu za slobodom, a upravo odlazak na koncert i predstavu je življenje te slobode sa prijateljima i bliskim osobama. Ova godina zakočila je sve i na jako grub način pokazala koliko nam kulturni događaji nedostaju i koliko je „nova normalnost“ koju određeni krugovi propagiraju, i u kojoj ne bi bili u bliskom kontaktu sa drugim ljudima, potpuno suprotna organskim potrebama naših bića“, zaključuje Stankov.

Karte za sve programe su ograničene i kupuju se na blagajni Srpskog narodnog pozorišta ili pozorišnom online servisu.

Foto: SNP/Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
2
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
1
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
2
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.