Novi Sad se užurbano priprema za godinu u kojoj će biti nosilac jedne od najprestižnijih titula – titule Evropske prestonice kulture. Svojevrsna uvertira u to kako će izgledati 2022. godina u gradu kulture, biće novi Projekat 22 ,koji zajedno predstavljaju Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i Festival NEO – neklasični festival klasične muzike.

Na krilatici „Za nove mostove”, kroz načela projekta Evropske prestonice kulture – decentralizaciju, povezivanje domaće i evropske scene i muziku kao univerzalni jezik, Projekat 22 će od 11. juna do 3. jula, odnosno u 22 dana, simbolično predstaviti koncept programa Evropske prestonice kulture za 2022. godinu. Program u godini titule struktuiran je u osam programskih lukova, sa programskim tokom koji ih prožima, platformom Visit Novi Sad.  

Na brojnim lokacijama širom Novog Sada i u njegovoj okolini, među kojima su mreža kulturnih stanica, Galerija Matice srpske, Sinagoga, Katolička porta, Petrovaradinska tvrđava, Sremski Karlovci nastupiće renomirana muzička imena, ali i nove mlade nade iz nekoliko zemalja – Srbije, Austrije, Nemačke, Uzbekistana, Japana, Mađarske, Hrvatske, Francuske. Već kroz samu raznolikost izvođača koje okuplja Projekat 22, spoj iskustva i mladosti, domaće, evropske i svetske scene i to u svakom kutku grada, nagovešteno je ono što nas očekuje 2022. godine.  

Projekat 22 pruža i interesantan spoj muzičkih žanrova i stilova, pa će tako u programu učestvovati poznati muzičar i tekstopisac Rambo Amadeus sa orkestrom Kamerata Novi Sad, u izvedbi svoje Eko opere „Pasija po Steli”, te Kvartet Šimuna Matišića iz Zagreba koji će izvoditi Mocartove melodije u džez ruhu, Filharmonija mladih Muzičke škole „Isidor Bajić” pod dirigentskom palicom Tamare Adamov Petijević, mlada, ali violončelistkinja sa internacionalnom karijerom – Irena Josifoska, kao i neki od najuglednijih sastava na ovim prostorima – Kamerata Novi Sad, Novosadski duvački kvintet, Kragujevački akademski orkestar „Akordeonista”, Ansambl Metamorfozis, Ansambl flauta Akademije umetnosti u Novom Sadu i drugi.  

Evropsku, pa i svetsku dimenziju čitavom projektu daće umetnici kao što su francuski koncertni pijanista, Mišel Dalberto, violinista Benjamin Cirfogel, inače koncertni majstor Simfonijskog orkestra RTV Slovenija, zatim japanske umetnice – violončelistkinja Anet Jakovčić (SAD/Japan), flautistkinja Mucumi Ito i violinistkinja Kana Macuj, sa brojnim osvojenim nagradama, a koje stižu uz podršku EU Japan Festa. 

Iz Mađarske stiže violinista i violista Đerđ Ač, a iz Hrvatske Ansambl flauta Muzičke akademije iz Zagreba. Program će upriličiti i Kamerata Balkania, kamerni orkestar sastavljen od briljantnih mladih virtuoza iz regiona, ali i brojni drugi.  

Ceo program Projekta 22, sa tačnim satnicama i lokacijama možete pronaći na sajtu Visit Novi Sad. Ulaz na sve koncerte je slobodan. 

Svečana ceremonija otvaranja godine titule u Novom Sadu planirana je za 13. januar 2022. godine, na Dočeku 7530. godine, a kroz osam pomenutih programskih lukova, koje će sada simbolično predstaviti Projekat 22. Čitavu godinu titule obeležiće teme poput interkulturalnosti, ženskog stvaralaštva, migracija, mira, ekologije, zajedništva, umetnosti marginalizovanih grupa i druge. 

Foto: Novi Sad 2022


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.