Endi Vorhol, Joko Ono, Anri de Tuluz-Lotrek – osim revolucije koje su uneli, svako u svom polju umetnosti, ono što povezuje ova tri velika svetska imena je i Novi Sad, jer će njihova dela biti izložena u okviru „Tvrđave mira“, programske platforme projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Novosađani do 25. juna u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada imaju priliku da vide dela najvećeg pop-art umetnika, Endi Vorhola, a 21. juna od 19 sati biće organizovano stručno vođenje kroz izložbu. Kustos će biti naš multimedijalni umetnik i glumac, Uroš Đurić, a ulaz je besplatan. Vorholov rad biće predstavljen kroz 48 dela, koja su izložena u Zbirci strane umetnosti, među kojima su i najpoznatija – serigrafije „Merilin Monro“ (Marilyn), „Mao“, „Kempbel supa“ (Campbellˊs soup), kao i delo „Brzi klizač“ (Speed Skater).

„Ako pogledamo savremenu umetnost i kulturu, mislim da je Endi Vorhol sada aktuelniji nego ikada i da su njegove reči i dela mnogo značajniji danas, nego što je to bilo u vremenu u kojem je živeo“ rekla je direktorka Muzeja grada Novog Sada, Vesna Iković, na konferenciji za medije održanoj u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada.

Spomenik mira na Petrovaradinskoj tvrđavi i dela Anri de Tuluz-Lotreka u Svilari

Osim Vorhola, „Tvrđava mira“ u Novi Sad dovodi i dela još dva svetska imena. Spomenik mira „One day…“ koji je kreirala muiltimedijalna umetnica Joko Ono, biće svojevrstan poklon Novom Sadu i nova kulturno-turistička atrakcija. Spomenik će simbolično biti postavljen na Petrovaradinsku tvrđavu, kako bi doprineo promociji Novog Sada na međunarodnoj sceni i afirmisanju Petrovaradinske tvrđave kao tvrđave mira. Taj projekat realizuje se u saradnji sa Exit fondacijom, uz sufinasiranje „Novi Sad 2021“ i kompanije NIS, povodom obeležavanja stogodišnjice od potpisivanja Versajskog mirovnog sporazuma i završetka Prvog svetskog rata.

Kraj programske platforme „Tvrđava mira“ i početak jula u Novom Sadu biće u znaku jednog od najkontroverznijih umetnika svog vremena, Anri de Tuluz-Lotreka. Od 1. jula, više od 20 njegovih dela biće izloženo u kulturnoj stanici Svilara.

U početku neshvaćen, Lotrek je bio jedan od prvih umetnika koji se bavio plakatima, zahvaljujući kojima je stekao slavu, a posebnu pažnju privukao je njegov plakat za Mulen Ruž.

Kako je na konferenciji za novinare istakao direktor „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, Nemanja Milenković, ovo je jedan od mnogih pokazatelja da, za razliku od drugih Evropskih prestonica kulture, Novi Sad već radi na takozvanoj nevidljivoj pripremi u okviru pokretanja platformi, kako bi spremno dočekao 2021. – godinu titule.

„Izbor ovih svetskih umetnika u Novom Sadu ne treba da čudi. Joko Ono kao jedna od najznačajnijih mirovnih aktivistkinja, Vorhol, koji nakon Drugog svetskog rata, pravi revoluciju u popularnoj kulturi, nešto što danas postaje mejnstrim umetnost. Ista priča je i sa Tuluz-Lotrekom – čovek koji je, u svoje vreme, predstavljao vrlo popularnu i subverzivnu kulturu, što je danas takođe postalo mejnstrim. I to je pitanje koje treba postaviti, da li je savremena umetnost nešto što će postati menjstrim za 50, 100 ili 200 godina“ rekao je Milenković.

S obzirom na to da je „Tvrđava mira“ pokrenuta 7. juna, već sada se pokazalo da se ona razvoja u najboljem mogućem pravcu, rekao je na konferenciji za medije član Gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić.

 „Joko Ono, Worhol, Lotrek, programi u okviru festivala NEO, kao i ostali događaji koji su deo „Tvrđave mira“ govore da je već u startu ova platforma našla svoje mesto u kulturnoj ponudi grada Novog Sada“, ističe Rožić.

„Tvrđava mira“ je četvrta programska platforma projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ koja afirmiše Novi Sad kao simbol mira, zajedništva i tolerancije, a obuhvata više od 20 događaja – koncerata, izložbi, projekcija filmova, pozorišnih predstava koji šalju poruke mira.

Ceo program možete pronaći na adresi: https://bit.ly/2IoGh9D i na društvenim mrežama projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture.


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.