February 2, 2022

Novo izvođenje predstave Grand Hotel u Madlenianumu

Na Velikoj sceni opere i teatra Madlenianum 9. februara s početkom u 19.30 časova novo izvođenje hit predstave “Grand Hotel” koreografa Aleksandra Ilića i reditelja Aleksandra Nikolića.

Nakon uspešnih gostovanja na festivalima u Kaleidoskop u Novom Sadu, Purgatorije u Tivtu, Balet Fest Sarajevu i Jesenjim muzičkim svečanostima u Skopju, ova uzbudljiva plesna predstava za koju je muziku uradila kompozitorka Ana Krstajić vraća se pred beogradsku publiku.

Koreograf i reditelj Ilić Nikolić, poznati autorski dvojac, rekli su da je predstava nastala kao svojevrstan odgovor na period izolacije i zatvaranja svih nas u ograničene prostore iz kojih se nije moglo pobeći. Tako i protoganisti naše predstave, kao slučajni prolaznici ostaju taoci jednog hotela u kome nema izlaza.

Predstavu izvodi internacionalna ekipa igrača Mojca Majcen iz Slovenije, Ognjen Vučinić iz Hrvatske, Branko Mitrović iz Bosne i Hercegovine i Jakša Filipovac iz Srbije. Pored njih u predstavi učestvujuje članice Plesnog teatra Gospođe Nada Kecman, Mira Ivančević, Marina Maraš, Milica Bezmarević, Biljana Knežević i Vesna Stipišić.

Kostim za predstavu potpisuje Aleksandra Karović, scenografiju Žorž Draušnik a dizajn svetla Vladimir Krunić.

Penzioneri i studenti imaju popust na karte!

Karte za predstavu možete rezervisati i kupiti:

Madlenianum, Glavna 32

tel. 011/316 27 97

[email protected]

Muzej  Zepter, Knez Mihailova 42

tel. 011/21 80 400; 011/33 00 111

[email protected]

Premijera plesne predstave Grand Hotel izvedena je 1. aprila 2021. godine uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstva kulture Slovenije,

Iz kritike:

Ova nesvakidašnja predstava provernog srpskog umetničkog dvojca koreografa Aleksandra Ilića i reditelja Aleksandra Nikolića ne prati ilustrativno istoimeni film, već se bavi vremena i preispitivanjem likova zatvorenih u prostoru jednog hotela, koji na simboličan način predstavlja sam život.

Muziku za predstav je uradila Ana Krstajić (Srbija), scenografiju Žorž Draušnik (Hrvatska), a kostim Aleksandar Karović (Srbija).

Grand Hotelu vreme je zaustavljeno u začudnom preplitanju osoba i gostiju hotela, koje sjajno igraju plesači iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Takođe, na sceni se sve vreme nalazi i grupa žena (Plesni teatar Gospođe) koje predstavljaju kako samo vreme tako i podsvesne metafizičke akcije i reakcije samih aktera. U ovom hotelu likovi su predstavljeni pomalo pomereno i neobično u odnosu i na samu dramaturgiju I karakterizaciju i odnosa na sam način kretanja. Njihovi odnosi stavljeni su u neku vrstu zavodljivog samostalnog i kolektivnog delovanja, u kom njihovi međusobni uticaji proizvode predstojeće akcije. Zavodljiva sobarica koga igra gost Ognjen Vučinić (Hrvatska), pomereni recepcioner u ulozi Branka Mitrovića (Bosna i Hercegovina), i gosti hotela, majka i sin  koga igraju Mojca Majcen (Slovenija) i Jakša Filipovac (Srbije), oduševili su publiku svojima vispremin i duboko posvećenim izvedbama. Specifičan način kretanja ovih likova može se opisati kao mešavina savremenog pokreta i plesnog teatra u kome se pokreti pomereni do fizičkih mogućnosti tela. Koreografija Aleksandra Ilića u ovom slučaju proizlazi iz radnji dramske struktura likova, i čini ovaj komad drugačijim i zanimljivijim u odnosu na klasične savremene plesne produkcije.

Vrhunska tehnika leži u maštovito osmišljenim načinima kretanja, tela svakog izvođača posebno, i u sitnim detaljima koje dovodi svaki lik do visokog nivoa. Njihova kolektivna igra uobličuje ukupno izmeštenu sliku i atmosferu Grand Hotela, u kome je vreme i sudija i prijatelj, i podrška i dželat.

Sveukupan osećaj zatvorenosti, izmeštenosti od normalnogi začudnog mikrokosmosa u kojem se sve teže diše, podseća i na situaciju u koju smo svi zajedno našli proteklih godinudana, i daje na aktuelnosti predstave. U samoj završnici reditelj Aleksandar Nikolić daje nadu da postoji izlaz i da postojineki drugi život. Izabrani stil igre kako dramske, tako i koreografske, podseća na čuvenu trupu Peeping Tom čije su kreacijeovom vrstom mističnog i pomerenog stvaralaštva postigle veliki uspeh u svetu.

Milica Cerović, koreografkinja i kritičarka, 2.4.2021. Radio Beograd 2

Foto: Belkisa Beka Abdulovic