Povodom Međunarodnog dana volontera, 5. decembra, biće organizovan onlajn kviz koji će okupiti 80 volontera iz 15 evropskih zemalja, pa tako i članove Novosadskog volonterskog servisa.

Kviz počinje u 16 časova, na Zoom platformi, a biće dostupan svima na Fejsbuk stranici ECoC Volunteer Coordinators Network.

Međunarodni volonterski timovi odgovaraće na pitanja o poznavanju gradova – prestonica kulture i opšte kulture. Tim iz Novog Sada činiće 10 volontera.

Kviz je rezultat zajedničkog rada članova neformalne mreže koju su početkom godine pokrenuli koordinatori volonterskih programa iz 18 bivših, sadašnjih i budućih prestonica kulture, što je Novosadskom volonterskom servisu dalo evropsku dimenziju.

Prethodno su u okviru neformalne mreže koordinatora pokrenuta dva projekta – Share your story, u okviru čega su volonteri iz različitih krajeva Evrope podelili svoje volontersko iskustvo i Discover my city, gde su volonteri bili vodiči kroz svoju Evropsku prestonicu kulture.

Novosadski volonterski servis za prve dve godine postojanja učestvovao je na 145 različitih aktivnosti, da bi ove godine, odigrao ključnu ulogu u pružanju pomoći i podrške sugrađanima u borbi sa pandemijom koronavirusa, ostvarivši skoro 4000 volonterskih sati. Za taj trud i rad dobili su Oktobarsku nagradu, a njihov koordinator, Vojislav Prkosovački ističe da Novi Sad može biti dobar primer volonterskog menadžmenta:

„Primer sistemskog rada u Novom Sadu je primer da je moguće podići kvalitet rada sa volonterima, pokrenuti procese unapređivanja razumevanja uloge volontera i uključivanje različitih organizacija, institucija, formalnih i neformalnih grupa u rad sa volonterima i podrške njihovom radu. Osim ovoga, moramo ukazati na ono što još nije urađeno, a važno je za dalji razvoj podrške volonterskim aktivnostima. Neophodno je da se dalje radi na izmenama i dopunama zakonske regulative koja definiše volontiranje u zemlji, važno je da radimo na umrežavanju organizacija koje rade sa volonterima prvenstveno na lokalnom nivou i konstantno raditi na promociji aktivnog učešća i pozitivnih efekata volontiranja na pojedince i društvo“, rekao je Prkosovački i dodao da je potrebno uputiti veliku zahvalnost volonterima u godini koja se završava i energiji koju su uložili uprkos svim izazovima koje nas okružuju.

Novosadski volonterski servis pokrenut je zajedničkom inicijativom Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i Omladinske prestonice Evrope Novi Sad – OPENS, u septembru 2017. godine. U bazi je danas čak 1657 registrovanih volontera.

Međunarodni dan volontera utvrđen je na sednici Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija i obeležava se od 1985. godine.

Foto: Novi Sad 2021


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.