Drugog dana dokumentarnog festivala ДОК #1, odnosno 1. februara, publiku očekuje i jedna besplatna projekcija.

U pitanju je film H. Krvavca “Golim rukama” koji će biti prikazan u Salu 5 u 19 časova.

https://vimeo.com/299180461

Iz kategorije Na ivici gledaoci će imati priliku da pogledaju film “Tupamarosi: Urbana gerila”.

Film je iz 2019. godine, režirao ga je Martin Marković, a kao zemlje porekla navode se SAD, Meksiko i Venecuela.

“U Karakasu, u Venecueli, gradu sa nezapamćenim brojem ubistava, Tupamarosi su za jedna predstavljali modernog Robina Huda, a za druge, nasilnike s druge strane zakona čija je deviza bila – oko za oko. Uz nezapamćen pristup ovim kontroverznim pobunjenicima, reditelj beleži sedam burnih godina u životu Alberta “Čina” Karijasa, bivšeg gerilskog borca i vođe Tupamarosa, koji se istakao nakon što je Ugo Čavez postao predsednik Venecuele. Nakon što je optužen za pljačke banaka i ubijanje policajaca, Čino odlučuje da odbaci svoju gerilsku reputaciju i prihvati Čavezovu socijalističku revoluciju koja je obećala da će osnažiti siromašne slojeve stanovništva”.

Cena karte je 300 dinara.

“Kriza je naša” je film Rebeke Kaufman koji prati svakodnevni život prosečne grčke porodice koja živi u Atini u trenutku kada su prinuđeni da prodaju svoj stan.

Foto: dokfest.rs/Promo

Film je iz 2018. godine i spada u kategoriju Prvi korak. Prikazuje se od 18 časova u Sali 6, cena karte iznosi 300 dinara.

Od 20 časova u istoj sali na repertoaru je film “Država protiv Mandele i ostalih” iz 2018. godine. Iz ovog dokumentarca stoje Nikolas Šampo i Žil Porte, a prikazan je i na Kanskom festivalu 2018. godine.

“2018. je obeležila stogodišnjicu rođenja Nelsona Mandele. On je vodeću poziciju u otporu Aparthejdu u Južnoafričkoj republici zauzeo tokom istorijskog suđenja 1963. i 1964. godine. Osim Mandele, na listi suočavanja sa smrtnom kaznom našlo se još osam istaknutih ljudi, takođe podvrgnutih bespoštednom unakrsnom ispitivanju. Tokom suđenja, južnoafrički režim je odgovornost prepustio tužilaštvu i mirno stajao po strani. Nedavno pronađeni arhivski i audio snimci tih saslušanja vraćaju nas u prošlost mučne sudske bitke od pre pola veka, inovativnim rediteljskim postupkom.”

Film “Ko je Artur Ču?” koji su režirali Skot Draker i Ju Gu spada u kategoriju Biografije.

Film se prikazuje od 21 čas u Sali 5, a cena karte je 350 dinara.

“Artur Ču se kroz svoj novi lik bori protiv tamnih sila na internetu kao bloger i kulturni stručnjak. Direktna i dirljiva Arturova borba trajaće sve dok ne shvati da će pozitivne promene u svetu moći da stvori tek kada počne od sebe i pomiri se sa svojom porodicom.”

I poslednji film drugog dana festivala – “Veština”.

Metju T. Berns režiser je ovog filma iz 2017. godine koji će biti prikazan u Salu 6 od 22 časova. Cena karte je 350 dinara, a film spada u kategoriju Na ivici.

“Legenda rvanja Sick Nik Modo osvrće se na svoj mučan život, njegovo nasleđe i uticaj koji ima na mlađu generaciju profesionalnih boraca. Jedan od najznačajnijih protagonista tzv. deathmatch scene, Mondo nas vodi kroz bizaran svet borbi u ringu, ali i predistoriju svoje životne opsesije kroz niz situacija na ivici.”

 

Piše: Miljana Miletić

Foto: dokfest.rs


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
2
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
1
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
2
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.